Todistaja kyseenalaisti lausuntojen asiantuntemuksen

Puolustuksen todistaja, psykologian tohtori Katariina Finnilä-Tuohimaa moitti syyttäjän todistajina olevia psykologian asiantuntijalausuntoja. Hän viittasi oikeudessa kahden asiantuntijan antamiin lausuntoihin.

Psykologian asiantuntijat antoivat lausuntonsa syytetyn soittamasta hätäkeskuspuhelusta ja tämän käyttäytymisestä surman jälkeen tehdyssä puhuttelussa. Lausunnoissa muun muassa ihmeteltiin syytetyn rauhalliseksi ja loogiseksi kuvailtua käytöstä. Psykologian tohtori Finnilä-Tuohimaa kysyi, pohjautuvatko arviot tieteelliseen tietoon, vai esitetäänkö niissä vain yleisiä käsityksiä syytetyn käyttäytymisestä.

Finnilä-Tuohimaa kyseenalaisti sen, miten tällainen arvio on kyetty tekemään. Hän kysyi, onko olemassa tieteellistä tietoa siitä, miten pienten lasten äiti vastaavassa tilanteessa reagoisi vai onko kyse vain lausuntojen antajien yleisistä käsityksistä.

Finnilä-Tuohimaa sanoi johtopäätösten puuttuvan, ja ettei asiantuntijalausunnoissa pitäisi esittää uskomuksia. Pirkko Lahden antamaa lausuntoa Finnilä-Tuohimaa piti osittain jopa epäammattimaisena ja moitti sitä asiavirheistä.

Pirkko Lahti on Suomen mielenterveysseuran entinen toiminnanjohtaja. Hän on koulutukseltaan filosofian lisensiaatti, laillistettu psykologi ja psykoterapeutti. Lahti on oikeudessa syyttäjän nimeämänä todistajana keskiviikkona.