Sananen – Kreikkalainen salaatti

Kreikkalainen salaatti syntyy nopeasti ja tunteella. Ensin tomaatteja. Punainen on rakkauden väri ja muistuttaa mikä on tärkeintä. Yksi kurkku – ei fallinen vaan hymynmallinen. Paprika ja punasipuli. Fetajuustoa liioitellun paljon. Oliiviöljyä kohtuuttomasti. Kaiken pitää uida öljyssä ja haukkoa henkeään, eniten ihmisen. Öljy symboloi, että mikään ihana ei lopu koskaan kesken. Vielä kaksi mustaa oliivia. Ne edustavat talousosaamisen määrää.

Mikko Maasola Kuva: YLE Keski-Suomi/Riikka Pennanen

Siinä se on suurin piirtein; hyvän elämän resepti. Hurmaavaa huolettomuutta, lämmintä tunnetta ja syntistä lotraamista. Juuri tämän takia Kreikka on valloittanut ihmisten sydämet. Tunnistan itsessäni helposti turistin, joka on ollut hieman ennakkoluuloinen ja tarkkaileva, mutta joutunut hurmatuksi. Näinkin sitä voisi elää. Ilman taskulaskinta, nautiskellen. Nyt syödään ja juodaan kohtuuttomasti, kohta tanssitaan aamuun asti.

Kreikkalainen jaksaa rakastaa pitkään. Talouden tunnusluvut eivät innosta samalla tavalla. Se on ymmärrettävää. Kreikan kulttuuri on vanhaa, maailman talousjärjestelmät uusia keksintöjä. Aurinko on aina hyväillyt Aigeianmerellä pronssisia vartaloita, rakkauden määrä on ilmaistu ääneen ja kaikki kaunis on ollut arvokasta. Estetiikalle ei ole ollut hintalappua. Nyt talous ja rakkaus on asetettu vastakkain.

Kreikka on köyhä maa, maatalousmaa, jossa ollaan vieraalle ystävällisiä. Siellä ihmiset ovat luomua. Tunteet polttoainetta. Muissa Euromaissa tajutaan, että luomu on näpertelyä eikä nosta bruttokansantuotetta. Ja kuitenkin kreikkalaiset ovat hyviä monissa tärkeissä asioissa, jotka ovat vaikeita muille. On kohtuutonta, että elämäntaidon ylläpidon lisäksi pienten ihmisten (joita joskus kutsutaan poliitikoiksi) olisi oltava perillä vielä talouden lainalaisuuksistakin, taseista. Jos näin olisi tarkoitettu, antiikin Kreikassa olisi ollut myös finanssipolitiikan Jumala – Rahnaaois.

Kuka on syyllinen Kreikan tilanteeseen? Ei ainakaan se pieni ihminen. Se joka kantaa juomasi pöytään ja jonka kuiva isä näprää nurkan takana rukoushelmiä. Taloudet vain ovat kasvaneet, pankit paisuneet, ahneus tarttunut. Maailma on menossa osittain pilalle. Parastaennenpäiväys on kulunut maasturin jarrustusjäljissä.

Vanha on kauniimpaa kuin uusi. Koska Kreikka on jo valmiiksi tosi vanha, pidetään se vanhana. Haluammeko todella nähdä modernin ja kustannustehokkaan Kreikan? Jossa ravintolalaskukin natsaa pedantisti viivan alla sentilleen! Eikö sellaisia maita ole jo riittävästi, joissa talous on Jumala, taseet kohdallaan ja ihmiset niin tärkeinä niin vääristä asioista.

Mielestäni Kreikka pitää pelastaa. Se pitää pelastaa tuleville sukupolville maana, jossa sydän on lämmin ja raha ei merkitse kaikkea. Kreikka pitää ostaa, nyt kun halavalla saa, eurooppalaisten puuhamaaksi. Siellä kielletään ihmisiä kävelemästä liian nopeasti ja syömästä liian terveellisesti. Siellä hymyillään ikuista hymyä. Muualta tullaan katsomaan miten seksikäs voi olla ihminen, joka ei ole tehokas. Siellä rakastellaan keskellä päivää hiekkaa rattaissa, kun muualla painetaan työelämän rattaissa.

JuguJugu-maassa tavataan !