Kohtuullinen käsihygienia ei riitä sairaalassa

Sairaanhoitajia ja lääkäreitä muistutettiin keskiviikkona käsihuuhteen riittävän käytön tärkeydestä Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Maailmanlaajuiseen käsihygieniatapahtumaan osallistui 8200 sairaalaa ympäri maailman.

Kotimaa

Oulun yliopistollisessa sairaalassa käsihygienia on hyvällä tolalla. Henkilökunnasta 2/3 käyttää desinfioivaa käsihuuhdetta potilaskontaktien välissä ja se on paras tulos 13 suomalaisen yliopistosairaalan vertailussa. Osastonylilääkäri Hannu Syrjälä pitää tulosta kuitenkin riittämättömänä.

- Lähtökohtana täytyy olla se, että kun potilas tulee sairaalaan, hän ei ainakaan meidän toimintamme vuoksi saa mukaansa täältä mitään infektiota, Syrjälä sanoo.

Yli puolessa tapauksista potilaasta hoitohenkilökunnan käsiin siirtynyt bakteeri päätyy seuraavaan potilaaseen. Kosketustartunta on tärkein reitti infektiotartunnoissa ja se on yksinkertaisin katkaista käsihuuhteella. Oulun yliopistollinen sairaala lähtee parantamaan henkilökunnan käsihygieniaa potilaslähtöisesti.

- Kannustamme potilaita muistuttamaan, että häneen ei tarvitse koskea, ennen kuin on käsihuuhdetta käytetty. Se on todellinen hoidon laatumittari, infektiontorjunnan näkökulmasta, Hannu Syrjälä toteaa.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa kului käsihuuhdetta 9,8 litraa / 100 hoitopäivää vuonna 2009. Lukemassa on mukana kaikki henkilökunnan, potilaiden ja vierailijoiden käsihuuhteen käyttö.

Lähteet: YLE Oulu / Antti Pylväs