Vuoden pakolaisnainen puhuu kunniaväkivallasta

Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Nasima Razmyar vierailee tänään Jyväskylässä. Razmyar puhuu kotoutumisestaan ja työstään tasa-arvon edistämisessä Minnansalissa.

Nasima Razmyar
Nainen katsoo ulos ikkunasta.
Vuoden 2010 pakolaisnainen Nasima Razmyar.Niina Ryyppö/Yle

Razmyar valittiin naistenpäivänä vuoden pakolaisnaiseksi muun muassa hänen kunniaväkivallan ennaltaehkäisemiseksi tekemästään työstä. Razmyar on ansioitunut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistyössä. Jyväskylässä hän puhuu muun muassa kotoutumiskokemuksistaan.

Nasima on tehnyt Suomessa monikulttuurista tyttötyötä sekä toimintaa rasismin vastaisen ilmapiirin edistämiseksi.

- Kukaan ei lähde kotoaan vapaaehtoisesti vailla mahdollisuutta palata välttämättä koskaan kotimaahansa. Pakolaisten kuuluisi saada olla tasavertaisia suomalaisten kanssa ja saada tukea uuteen alkuun, kun heidän koko maailmansa on revitty palasiksi kotimaassa, Razmyar sanoi kiitospuheessaan vuoden pakolaisnaisen nimenjulkistamistilaisuudessa Helsingissä maaliskuussa.

Suomi ottaa vastaan vuosittain 750 kiintiöpakolaista, joista osa muuttaa myös Keski-Suomeen. Jyväskylän kaupunki vastaanottaa vuosittain 50 kiintiöpakolaista ja heidän myöhemmin tulevat perheenjäsenensä ja huolehtii heidän kotoutumisensa tukemisesta.

Kello 12:30 alkavan tilaisuuden järjestävät kiintiöpakolaisten kotouttamisesta vastaava Palapeli2-projekti, Jyväskylän kaupungin maahanmuuttajapalvelut ja Monikulttuurikeskus Gloria.

Lähteet: YLE Keski-Suomi