Fazer aloittaa omat tes-neuvottelut

Fazer haluaa irtautua elintarvikealan lakosta yrityskohtaisella työehtosopimuksella. Yhtiö sanoo pyrkivänsä aloittamaan yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut mahdollisimman pian.

Fazer
Mariannea liukuhihnalla
YLE

Fazerin leipomo- ja makeisliiketoimintalueesta vastaavan johtajan Harri-Pekka Kaukosen mukaan yhtiö on käynyt alustavia keskusteluja luottamusmiesten kanssa. Heidän vastauksiaan jatkosta odotetaan torstaiaamuna kello yhdeksään mennessä.

- Leipomopuolella neuvottelut ovat vaikeat. Mitä tuoreempi tuote, sitä hankalammista asioista neuvotellaan, sanoo Kaukonen.

Lappeenrannassa ainakin Fazerin makeistehtaalla on tänään ollut töissä yksittäisiä työntekijöitä. Kaukosen mukaan heitä ei ole houkuteltu töihin esimerkiksi paremmalla palkalla.

- Nämä ovat yksilöiden yksittäisiä ratkaisuja. Esimerkiksi pääkaupukiseudulla leipomotyöntekijät ovat olleet jo pitkään lakossa ja siinä on taloudellinen paine jo kova, jatkaa Kaukonen.

Viikonloppuvapaat ydinkysymys

Viime yönä alkaneen elintarviketyöläisten lakon piirissä on noin 80 tuotantolaitosta, joukossa viisi Fazerin leipomoa ja kaksi Fazerin makeistehdasta. Lappeennassa lakko on sulkenut Fazerin leipomon ja makeistehtaan.

Fazerin Lappeenrannan makeistehtaalla työskentelevä Sami Karhu uskoo suomalaislta löytyvän ymmärrystä naisvaltaisen alan lakkoilulle.

- Kyllä kaverit anakin tietävät mistä on kyse, mutta kyllähän sitä tulee mietittyä, että mitä ihmiset meistä oikein ajattelevat.

Karhun mukaan elintarvikealalla työskentelee paljon naisia, jotka ovat yksinhuoltajia.

- Heitä kohtaan tämä on hyvä asia. Jos työnantajan vaatimus menisi läpi, niin sittenhän he joutuisivat olemaan viikonloputkin töissä. Se on se ydinkysymys tässä. Vaikka kauppiaat haluavat tuoretta tavaraa viikonlopuisinkin, kyllä meillä elintarviketyöntekijöilläkin pitää joskus olla vapaa-aikaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala