1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttinäytelmä Rocky Horror Show palaa lavalle nuorisoversiona

Helsingin Sibelius-lukiolaiset ovat työstäneet Rocky Horror Showsta uuden version. Viime aikoina etenkin musikaalit ovat innostaneet nuoria tekijöinä.

Kuva: YLE

Richard O´Brienin Rocky Horror Show on hyvä esimerkki taideilmiöiden ennakoimattomuudesta - tarina hempeän viattomasta nuoresta parista, joka eksyy monimuotoista seksuaalisuutta ja ufoilua pursuavaan linnaan, on riemastuttanut yleisöä jo 70-luvulta lähtien ja saanut klassikon maineen. Näytelmän keskiössä riehuu ulkoavaruudesta maan pinnalle pöllähtänyt tranvestiitti Frank N. Furter, joka rakentaa kauhuhahmojen avustuksella itselleen täydellistä rakastajaa.

- Voisi sanoa, että tietenkin tämä on unelmarooli, koska tämä on päärooli. Muutoin matka on kyllä ollut aikamoinen, että tähän pisteeseen on päästy, Frankia esittävä Ville Mäkinen toteaa.

- Kun tällaisen roolin on kerran tehnyt, ei lavalla enää pelota mikään.

Moniosaaminen on pop

Rocky Horror on hyvä esimerkki siitä, että nuoret näyttelijät haluavat ottaa nykyisin riskejä ja haasteita. Tarve moniosaamisen on korostunut, ja kaikki halutaan tehdä itse. Sibelius-lukion Rockykin on nuorten käsialaa puvustusta myöten.

- Jos ajatellaan, että joutuu liikkumaan, tanssimaan ja laulamaan, niin sehän ei ole mikään helppo homma. Ja varmaan juuri siitä on johtunut innostus tähän musikaaliin. Kun ryhdyimme tekemään tätä näytelmää, saattoi hakijoita olla roolia kohden kymmeniä, ohjaaja Marko Kallio kertoo.

- Kyllähän tässä on jonkin verran stressiäkin tullut kaikesta siitä, mitä pitäisi osata, Janetia esittävä Linda Hämäläinen toteaa.

- Itse en esimerkiksi koe olevani mikään tanssija, mutta kyllä ne liikkeet on vähitellen oppinut, Bradin roolin vetävä Ville Parkkonen jatkaa.

Syvällisyyttä ilmassa

Rocky Horror Showta pidetään usein puhtaana hömppänä ja hulabaloona, mutta siitä löytyy syvällisempiäkin piirteitä.

- Oikeastaan Frank haluaa vain tehdä itselleen täydellisen rakastajan ja olla samalla täydellisesti rakastettu, kuten me kaikki. Kyllähän me kaikki etsimme sieltä jostakin sitä omaa ja oikeaa, Ville Mäkinen miettii roolihahmonsa motiiveja.