1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinenergia

Tshernobyl kummittelee vielä mielissä

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen rauhoittelee Pohjois-Suomen ihmisiä maalaamasta liikaa uhkakuvia ydinvoimaloista. Laaksonen ymmärtää, että Ukrainassa keväällä 1986 sattunut Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus kummittelee vielä ihmisten mielissä.

ydinenergia
STUKin väkeä
Pohjois-Suomen aluelaboratorionjohtaja Dina Solatie, johtaja Tarja Ikäheimo, pääjohtaja Jukka Laaksonen ja johtaja Petteri Tiippana Rovaniemellä STUKin uusien tilojen avajaisissa..YLE / Jorma Korhonen

Laaksonen sanoo, että Tshernobylin onnettomuus johtui ihan todistetusti turvallisuusseikkojen laiminlyönnistä. Laaksosen mukaan onnettomuuden vakavuutta ei kukaan voi väheksyä. Räjähdyksen säteilylaskeuma lisää vielä nykyäänkin suomalaisten säteilyannosta, mutta määrä on vain sadasosa vuosittaisesta 4 millisievertin annoksestamme.

- Näin jälkeenpäin ei pidä ihmetellä laisinkaan, että Tshernobylin onnettomuus maalasi ihmisten ajatuksiin kuvan, että ydinvoima kauttaaltaan on erittäin vaarallista ja turvatonta.

- Sitä se ei tietysti ole, mutta ei liioin ihan riskitöntäkään.

Suomen ydinvoimaloita Laaksonen pitää varsin turvallisina.

- Meillä noudatetaan tarkoin niitä määräyksiä, joita ydinvoimaloille erilaisina raja-arvoina asetetaan, niin itse laitoksen kuin ympäristönkin suhteen. Suomessa tarkkailuohjelmat ovat monipuolisia ja kattavia, hän sanoo.

Pyhäjoki vai Simo

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen ei toistaiseksi halua ottaa kantaa, kumpi paikkakunta on sopivampi Fennovoiman ydinvoimalalle - Pyhäjoki vai Simo.

Hänen mukaansa ydinvoimalaitoksen turvallisuus kaikkinensa on monen tekijän summa.

- Odotetaan ensin, mitä eduskunta sanoo hallituksen halusta rakentaa kaksi uutta ydinvoimalaitosta ja odotetaan myös, että Fennovoima tekee ratkaisunsa. Sitten lausumme oman mielipiteemme paikkakunnan sopivuudesta.

Laaksosen mukaan kiirettä tuskin tulee. Vaikka eduskunta ilmaisisi kantansa jo tämän vuoden puolella, niin kestää kolme vuotta ennen kuin ensimmäinen betonivalu on tehty.

Ydinjäte laitospaikkakunnalle

Laaksonen näkee, että käytetty ydinpolttoaine pitäisi loppusijoittaa sille paikkakunnalle, missä voimala on.

- Se olisi parasta, mutta kyllä Suomesta löytyy muitakin paikkoja.

Jo silloin, kun Säteilyturvakeskus etsi Eurajoella olevan Olkiluodon voimalan ydinjätteelle sijoituspaikkaa, löytyi Suomesta 350 tarkoitukseen sopivaa peruskalliota.

- Eli lähes jokaisesta Suomen kunnasta löytyy sopiva paikka ydinjätteen loppusijoittamiselle. Myös Pohjois-Suomesta, Lapista.

Laaksonen kuitenkin tähdentää, että ydinjätteen säilyminen varastossa ei ole geologinen kysymys, vaan se perustuu siihen, että jäte säilötään korroosiota kestävässä kuparikapselissa. Säiliö sijoitetaan niin, että kemialliset olosuhteet maaperässä ovat sopivat.

Laaksosen mukaan kuitenkin tässäkin on maltti valttia. Pyhäjoen tai Simon voimalan jätteelle ruvetaan loppusijoituspaikkaa katselemaan vasta kymmenen vuoden päästä.

Jukka Laaksonen vieraili maanantaina Säteilyturvakeskuksen Pohjois-Suomen aluelaboratorion uusien tilojen avajaisissa Rovaniemellä.

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen

Lue seuraavaksi