1. yle.fi
  2. Uutiset

Kenttäsairaanhoitaja osaa käyttää myös aggregaattia

Puolustusvoimat tarjoaa sairaanhoitajalle leirielämää ja perustyötä. Potilaina on pääasiassa nuoria poikia, mutta asiantuntemusta tarvitaan monelta eri alalta.

kenttälääkintä
Kenttäsairaanhoitaja avaa ambulanssin ovea.
Kenttäsairaanhoitaja Päivi Kuusela tarkistaa että ambulanssi on lähtökunnossa.YLE / Tapio Termonen

Puolustusvoimissa työskentelevä kenttäsairaanhoitaja tekee sairaanhoitajan työtä melko poikkeavissa olosuhteissa. Vaikka puhtaat ja steriilit tilat löytyvät esimerkiksi varuskunnan terveysasemalta, tapahtuu suuri osa työstä aseman ja usein myös koko varuskunnan ulkopuolella.

- Kyllä tässä täytyy tykätä leirielämästä. Täytyy myös tykätä haasteista, sanovat Porin Prikaatissa kenttäsairaanhoitajana työskentelevät Päivi Kuusela ja Miia Moilanen.

Hyvä kalusto

Puolustusvoimien kalusto esimerkiksi sairaankuljetuksen osalta kestää vertailun siviilipuolen kanssa. Vaikka ambulanssit ovat vihreitä, on niiden sisältö kuitenkin ammattimaista tasoa.

- Näitä laitteita saatetaan joskus vähän jopa hämmästellä, Kuusela ja Moilanen sanovat.

Värin lisäksi puolustusvoimien ambulanssit eroavat siviilipuolen autoista lähinnä koriratkaisuiltaan.

- Maastovaraa on usein siviiliautoa enemmän.

Alan ammattilaisia

Kenttäsairaanhoitajat työskentelevät pääasiassa nuorten poikien kanssa, joten vanhojen ihmisten vaivoista ei juurikaan keskustella. Työ on kuitenkin monipuolista ja vaativaa, sillä esimerkiksi tipan laittaminen maasto-olosuhteissa poikkeaa hyvin paljon steriileistä olosuhteista.

- Kyllä siellä maastoharjoituksessa työtä pitää soveltaa aika paljon siitä, miten sama homma hoidetaan sairaalassa, kenttäsairaanhoitajat Päivi Kuusela ja Miia Moilanen sanovat.

Säkylässä kenttäsairaanhoitajan työhön kuuluu myös paljon koulutusta. Muun muassa kaikki kansainvälisiin rauhanturvatehtäviin lähtevät suomalaiset saavat ensiapukoulutusta.

Lähteet: YLE Satakunta / Tapio Termonen

Lue seuraavaksi