Hyppää sisältöön

Isomäki: Ydinjätteiden loppusijoituspaikka kiinnostaa tulevaisuuden Hitlereitä

Ydinjätteiden loppusijoituspaikka Eurajoella saattaisi tulevaisuudessa kiinnostaa terroristeja ja käynnistää jopa sotia. Näin arvioi kirjailija Risto Isomäki.

Ydinjätteen loppusijoituspaikkaa rakennetaan Olkiluodossa. Kuva: YLE / Tapio Termonen

Ydinvoiman kärkkäimpiin vastustajiin kuuluva Risto Isomäki arvosteli YLE Satakunnan haastattelussa ydinjätteiden loppusijoitustapaa. Isomäen mukaan Säteilyturvakeskus STUK ja kansainvälinen atomienergiajärjestö eivät ole ymmärtäneet ydinjätteiden loppusijoituksen nykymallin suurinta vaaraa.

- Ydinpolttoaine, joka on tarkoitus sijoittaa Eurajoen Onkaloon sisältää jokaista tonnia kohden 20-30 kiloa plutoniumia. Loppusijoituksessa plutonium muuttuu hitaasti ydinaseplutoniumiksi ja lopulta lähes puhtaaksi plutonium 239:ksi, jota tarvitaan vain muutamia kymmeniä grammoja ydinaseen valmistamisen ensimmäisessä vaiheessa, Isomäki sanoo.

Isomäen mukaan ydinjätteiden loppusijoitus totetutetaan nykymallilla erittäin harkitsemattomasti.

- Nykyisten suunnitelmien virhe on sijoittaa 20 tuhannen Nagasakin pommin raaka-aineet yleisesti kansainvälisesti tiedostettuun paikkaan, josta kaikki tulevaisuuden "hitlerit" niitä tulevat etsimään kaikin keinoin, Risto Isomäki uskoo.

Isomäen mielestä loppusijoitus pitäisi hoitaa hajautetusti ja sellaisiin paikkoihin, että niitä on tulevaisuudessa mahdoton löytää.

Ydinvoimasta käyty liian vähän pätevää keskustelua

Eduskunta aloittaa tänään ydinvoimalupien käsittelyn. Iltapäivällä alkavassa täysistunnossa kansanedustajat käyvät keskustelua kahden uuden ydinvoimalan rakentamisesta ja ydinjätteen loppusijoituspaikan laajentamisesta. Lähtökohdat päätöksille ovat kirjailija Risto Isomäen mukaan kuitenkin heikoissa kantimissa.

- Riippumatta siitä, mikä päätös tulee olemaan, olisi tärkeää ettei tämänkaltaisia asioita käsiteltäisi eduskunnassa läpihuutojuttuna. Tämä on todennäköisesti kuitenkin taloudellisilta vaikutuksiltaan tärkein asia mikä Suomen eduskunta on koskaan joutunut päättämään toisen maailmansodan ulkopuolella, Isomäki arvioi.

Isomäen mukaan ydinvoimaa ei olla käsitelty asian vakavuuden vaativalla tavalla Suomessa.

- Tällä hetkellä Suomessa sekä ydinvoiman vastustajat että sen kannattajat käyvät keskustelua vakavasti vain omissa piireissään. Meillä ei ole sellaista todellista julkista väittelyä, jossa pyrittäisiin monen argumentointikierroksen kautta selvittämään asian oikea laita, Isomäki sanoo.

Ydinvoima väliaikaisesta energiaratkaisusta pysyväksi

Risto Isomäki on huolestunut nykyisestä tilanteesta, jossa ydinvoiman puolustajat ovat haluttomia keskustelemaan asiasta vakavasti.

- Tässä ollaan nyt salakuljettamassa läpi nykyisen ydinvoima- ja loppusijoituspäätöksen varjolla myös vielä isompaa periaatteellista ratkaisua. Viimeisen ydinvoimapäätöksen kohdalla korostettiin sitä, että ydinvoima on vain väliaikaista Suomen energiataloudessa, joka kestää vain muutamia kymmeniä vuosia ja korvataan sen jälkeen muilla energiakeinoilla, Isomäki sanoo.

Hallituksen tavoitteena näyttäisi Risto Isomäen mukaan tällä hetkellä kuitenkin olevan ydinvoiman käyttö pitkälle tulevaisuuteen.

- Nykyisenkaltaisten ydinvoimaloiden rinnalle aletaan jossain vaiheessa rakentaa niin sanottuja hyötyreaktoreja, joiden myötä ydinvoima olisi käytössä satoja, jopa tuhansia vuosia, Risto Isomäki toteaa.

.
.