1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tehokkaampi testi avuksi infarkteihin

Sepelvaltimotaudin määritykseen on kehitetty nopeampi ja tarkempi testausmenelmä. Lääketieteen lisensiaatti Tuomo Ilva on selvittänyt väitöstutkimuksessaan troponiini I-testien vaikutusta. Uusi testi pystyy ilmaisemaan pienemmän sydänlihasvaurion. Näin oikeantyyppinen hoito on mahdollista aloittaa aikaisemmin.

terveys
Tutkija merkitsee koeputkia
YLE

Troponiini on proteiini ja sydänlihaksen merkkiaine, jonka pitoisuuksia tutkitaan verikokeiden avulla. Sydänlihasvaurion tapahduttua troponiinia vapautuu verenkiertoon hitaasti. Mitä pienempi pitoisuus kyetään mittaamaan sitä aikaisemmin pystytään toteamaan sydänlihasvaurio.

- Keskimäärin sydänlihasvaurio voidaan todeta uudella testillä noin pari tuntia aikaisemmin kuin vanhoja menetelmiä käyttäen. Tähän vaikuttaa osaltaan mittausteknologian kehittyminen, kertoo Tuomo Ilva.

Tarkemmalla ja tehokkaammalla testillä on kahdenlainen merkitys. Sydänlihasvaurion nopean tunnistamisen myötä potilaan adekvaattihoito kyetään aloittamaan aikaisemmin, mikä parantaa toipumisennustetta. Toisaalta taudinmäärityksen nopeutuminen vähentää myös päivystyspoliklinikan ruuhkia.

- Uusi testi auttaa erityisesti potilaita, jotka hakeutuvat sairaalaan rintakipujen vuoksi. Heillä ei kuitenkaan ilmene sydänsähkökäyrässä hapenpuutteen merkkejä. Kyseessä on siis todellinen sydäninfarkti, mutta sitä ei ole aiemmin kyetty tunnistamaan vanhoilla, epäherkemmillä testeillä, toteaa Ilva.

Tuomo Ilvan väitöskirja tarkistetaan tänään Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi