Viherpeukalot mönkivät puutarhoissaan

Ilmojen lämpeneminen saa aikaan vipinää pihoissa. Innokkaimmat viljelevät pottua ja yrttejä parvekkeellakin.

puutarhanhoito
YLE Etelä-Karjala

Ensimmäisenä haravoidaan lehdet ja siistitään piha. Sen jälkeen lannoitetaan ja kalkitaan. Istutusten aika tulee ilmojen lämmettyä, sanoo Seppälässä puutarhataloutta opiskeleva Marja Korhonen.

- Ensimmäiset kevään kukat, mitä pihalle kannattaa laittaa ovat orvokit, ne kestävät pientä pakkasta. Ruusu on myös kevään ensimmäisiä pihakukkasia, tosin ei se kestä samalla tavalla kylmää kuin orvokki. Lasitetulle parvekkeelle voi laittaa herkempiä kasveja, täydentää Marja Korhonen.

Mikäli yöpakkaset eivät häiritse, kotipuutarhuri pääsee yrttien istuttamiseen. Vanhan kansan sanonnan mukaan avomaalle istuttamisen uskaltaa aloittaa kesäkuun 10. päivän jälkeen.

- Yrtit ovat sen verran herkkiä kylmälle, ettei niitä kannata vielä viedä pihalle. Jos mahdollista, niitä voi harsokankaan alla käydä totuttamassa valoon ja lämmönmuutokseen. Kaikkein arimpien kasvien istuttamista voi säästää kesäkuun alkuun, Korhonen suosittelee.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kotipuutarhurin ei tarvitse pähkäillä istutusten kanssa yksin. Apua saa asiantuntijoilta, puutarhamyymälöistä ja viljelijöiltä.

- Aloittelevan viherpeukalon kannattaa miettiä, mitä haluaa. Sen jälkeen apua kysymään puutarhamyymälään.

Aloittelijalle helppoja viljelykasveja ovat muun muassa porkkana ja peruna sekä kukista pelargonia, petunia ja orvokki.

- Monet tykkäävät, että kesäkukkien sekaan laitetaan yrttejä, tehdään se pikkuinen kotikeittiöpuutarha parvekkeelle tai kukkapenkin yhteyteen. Tämä ei tarvitse enää välttämättä omaa kasvimaata. Yrttejä ja pikkuvihanneksia voi viljellä muutenkin.

Trendien lisäksi perinteet pitävät pintansa

Puutarhan hoitoon ja suunnitteluun kulutetaan aikaa ja vaivaa enemmän kuin aikaisemmin.

- Kivi ja laatoitushommat ovat suosiossa. Luonnonkiveä käytetään kasviryhmissä. Kiviaiheiset koristeet ja vesiaiheet kiinnostavat edelleen, puutarhatalouden opiskelija Marja Korhonen toteaa.

Lähteet: YLE Kainuu / Anna Huusko