Kuusamon koskille tehtiin turvatarkastus

Kuusamolaiset ohjelmapalveluyrittäjät, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos sekä Metsähallitus tarkastavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhdessä koskenlaskureitit ennen kauden alkamista. Yhteistyöllä haetaan turvallisuutta koskenlaskuun.

koskenlasku
Kumilautalla koskessa.
YLE / Ensio Karjalainen

Metsähallituksen tavoitteena on terävöittää luonnonsuojelualueita halkovien jokien luontoarvoja. Koskenlasku on ajoittain häirinnyt jokivarsilla liikkuvia patikkamatkailijoita.

Häiriötä ovat aiheuttaneet koskenlaskuveneiden perämoottorit, joilla veneitä siirretään tyvenosuuksilla. Sekä Metsähallitus että ohjelmapalveluyrittäjät korostavat keskustelevansa melusta hyvässä hengessä. Yhtenä vaihtoehtona nähdään siirtyminen polttomoottoreista sähkömoottoreihin.

Ruka Safaris Oy:n kehitysjohtaja Kimmo Niikkonen toteaa, että laskureitit on syytä tarkastaa aina ennen kauden alkua.

- Käymme laskemassa, ja katsomassa rannaltakin jokireittejä, koska talven aikana sinne on saattanut kaatua puita. Ja vesi ja jää ovat muokanneet muutenkin reittiä. Käymme sen läpi ennen kuin lähdemme koskelle varsinaisten asiakkaiden kanssa.

Kitkajoen Aallokkokoskesta, Myllykoskesta ja Jyrävästä löytyi turvatarkastuksesta tulvan reitille siirtämiä kivilohkareita ja muutamia jokeen kaatuneita rantapuita. Tulevalla koskenlaskukaudella Kuusamon kosket laskee arviolta 10 000 matkailijaa.

Ensi kesän reitit kävi Kitkajoella tarkastamassa myös ohjelmapalveluyrityksiin hiljattain pestautuneet työntekijät. Yksi heistä on rovaniemeläinen Eveliina Korhonen.

- Hengissä selvittiin niin silloinhan se on hyvin mennyt. Minä laitoin kaiken luottamuksen noihin meidän kippareihin, kun he ovat ammattilaisia. He varmasti osaavat hoitaa hommansa, ja niinhän he osasivatkin, Korhonen sanoo.

Lähteet: YLE Oulu