Tehokkaampi testi avuksi infarkteihin

Sepelvaltimotaudin määritykseen on kehitetty nopeampi ja tarkempi testausmenelmä. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan verikokeesta todettu troponiini-proteiinin nousu on merkki siitä, että sydänlihas on vaurioitunut.

Sydänlihas
Sydäninfarktin toteamiseen on aiempien keinojen rinnalle kehitetty nopeampi ja tehokkaampi testi.
Yle

Uusi testi nopeuttaa sydänkohtauksen diagnoosia ja auttaa potilasta, kertoo tutkija Tuomo Ilva.

- Troponiinia vapautuu sydänlihasvaurion tapahduttua verenkiertoon hitaasti. Mitä pienempi pitoisuus kyetään mittaamaan sitä aikaisemmin pystytään toteamaan sydänlihasvaurio.

Keskimäärin sydänlihasvaurio voidaan todeta uudella testillä noin pari tuntia aikaisemmin kuin vanhoja menetelmiä käyttäen.

- Tällä on kahdenlainen merkitys. Toisaalta sydäninfarktipotilaan diagnostiikka nopeutuu, kun ruuhkat vähenevät päivystyspoliklinikalla. Sydänlihasvaurion toteamisen nopeutumisen myös potilaalle pystytään aloittamaan aikaisemmibn adekvaattihoito, joka vahvistaa toipumisennustetta.

Uusi testi auttaa erityisesti potilaita, jotka hakeutuvat sairaalaan rintakipujen vuoksi. Heillä ei kuitenkaan ilmene sydänsähkökäyrässä hapenpuutteen merkkejä. Heillä on todellinen sydäninfarkti, mutta sitä ei ole aiemmin kyetty tunnistamaan aiemmilla epäherkemmillä testeillä

Lähteet: YLE Kainuu