yle.fi-etusivu

Kavitaatio houkuttaa pikalaihdutukseen

Lupaus rasvasolujen tuhoutumisesta ultraäänihoidolla puree pikalaihdutusta haluaviin. Kavitaatiohoidoksi nimettyä laihdutuskeinoa markkinoivat monet terveysasemat melko kalliiseen hintaan. Hoitotulokset ovat ristiriitaisia eikä niitä ole tutkittu.

terveys
Vyötärönympäryksen mittaus
Arja Lento / Yle

Kavitaatiohoidossa tekninen laite syöttää rasvakudokseen korkeaenergistä ultraääntä, jonka on määrä tuhota rasvasoluja. Solut poistuvat kehosta aineenvaihdunnan kautta.

- Kavitaatioilmiössä on kyse siitä, että neste, yleensä vesi, alkaa kiehua paineen laskun johdosta. Luulenpa, että rasvakudoksen tuhoamisessa ultraäänellä ei ole kyse näin voimakkaasta ilmiöstä, vaan jonkinlaisesta muusta energiatason nostosta, pohtii radiologian ylilääkäri Martti Soiva Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Soivan mukaan terveydenhoidossa fokusoidulla ultraäänihoidolla tuhotaan esimerkiksi kasvaimia kehosta.

Laihtuminen kohdistetulla kavitaatiohoidolla näkyy, jos näkyy, reisissä, käsivarsissa tai vatsassa rasvakerroksen ohentumisena. Hoitokerta kestää 30-90 minuuttia ja maksaa parinsadan euron verran. Rasvakerroksen ohentumiseen tarvitaan useampi hoitokerta.

Netissä käydyn keskustelun perusteella kavitaatiohoito joko ohentaa rasvakerrosta tai ei vaikuta millään tavalla. Tutkimusta hoidon vaikutuksista ei ole olemassa.

Palveluntarjoajalla ja laitevalmistajalla vastuu

Terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden turvallisuutta valvoo Valvira. Ylitarkastaja Jari Knuuttila Valvirasta kertoo, ettei kavitaatiohoito ole aiheuttanut kyselyjä heille.

Ultraäänilaitteilla ja muilla terveydenhuollon laitteilla ei ole ennakkohyväksyntää. Niiden turvallisuus rakentuu valmistajan vastuuseen ja tarkastuskäytäntöihin.

- Ultraäänilaitteet kuuluvat eurooppalaisessa käytännössä korkeampaan riskiluokkaan. Valmistajan on tällöin tukeuduttava niin sanottuun kolmanteen osapuoleen, ilmoitettuun laitokseen, joka arvioi valmistajan kanssa laitteen turvallisuuden. Jokainen Euroopan Unionin jäsenvaltio voi nimetä komissiolle ilmoitetut tarkastavat laitoksensa, kertoo Knuuttila.

- Käytäntö on sellainen, että laitevalmistajat vastaavat laiteturvallisuudesta ja käyttäjät käytön turvallisuudesta sekä valmistajan ohjeiden noudattamisesta, sanoo Knuuttila.

Kavitaatiohoidossa on kyse kosmeettisesta hoidosta, jota antavat terveydenhoidon ammattilaiset.

Lähteet: YLE Lahti