Hyppää sisältöön

Mieskuntoon saa apua

Mieskunto ja siitä puhuminen on monelle arka asia, eivätkä suomalaiset miehet lähde apua hakemaan helposti. Erektio-ongelmiin on kuitenkin saatavissa apua, jos sitä haluaa.

Kuva: YLE / Pohjanmaa

Mieskunto eli erektion ylläpitäminen yhdynnän aikana on tärkeä asia niin miehille kuin naisillekin. Hyvä mieskunto tuo miehille itsetuntoa ja se parantaa elämänlaatua ja myös parisuhdetta.

Suomessa joka kolmannella 40-70 -vuotiaalla miehellä on kuitenkin mieskunnon kanssa ongelmia, kertoo sisätautien erikoislääkäri Jussi Jouppila.

- Vaikka 200 000 miestä kärsii näistä ongelmista Suomessa, apua ei haluta tai osata tulla hakemaan. Tämä on meidän kulttuurissa niin arka asia, että useimmiten lääkärin on lypsettävä nämä ongelmat potilaalta. Ja koska miehet eivät helposti lähde apua hakemaan, naiset tulevat usein vastaanotolle kertomaan miehensä ongelmista.

Apua saatavissa

Mieskunnon ongelmat voivat johtua monista eri asioista. Jussi Jouppila nimeää niistä muutamia.

- Ongelmien taustalla ovat kansansairaudet, mm. hoitamaton verenpainetauti ja korkea kolestroli, diabetes ja sepelvaltimotauti ja yleensä valtimon kovettumatauti.

Erektiohäiriöitä voi hoitaa lääkärissä, mutta myös jokainen mies voi itse edesauttaa omaa kuntoaan.

Liikunnalla merkitystä

- Miesten kannattaa hoitaa verenpainetauti ja korkea kolestroli kuntoon. Liikunnalla on tärkeä osa kunnon hoidossa, sillä noin tunti päivässä reipasta kävelyä tai muuta hiostavaa liikuntaa korjaa paremmin verenkiertoa kuin jokin muu asia, painottaa Jouppila.

Omaa sairauttaan ei kannata hävetä, vaan avun hakeminen helpottaa monen elämää.

- Vuonna 1998 keksittiin useiden tuntema sininen tabletti. Tällä voidaan hoitaa 40-90 -prosenttisesti yleisimmät häiriöt. Koska lääkehoito on kuitenkin kallista, Jouppila kehoittaa kaikkia lähtemään liikkeelle, oman kuntonsa vuoksi.