1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Voita & Sokeria

Kylmäsavusiikaceviche ja parsakeitto

Timo valmistaa ajankohtaisia parsaherkkuja. Valkoisesta parsasta loihdimme kuohkeaa keittoa ja vihreästä parsasta syntyy kylmäsavusiian kera maukas ceviche.

Voita & Sokeria
Voita ja sokeria ohjelmassa valmistettua parsakeittoa lautasella.
YLE

Kylmäsavusiikaceviche

1 pnt vihreää parsaa

100 g kylmäsavusiikaa

2 tomaattia (luumu)

1 avocado

1 punasipuli

1 sitruuna

2 rkl oliiviöljyä

1 ruukku ruohosipulia

valkopippuria

suolaa

paahtoleipää

3 rkl valkoista balsamicoa

Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi veneiksi. Laita työkulhoon balsamico, hieman suolaa ja sokeria. Lisää sipuli ja sekoita hetki, laita kelmu päälle ja siirrä lepäämään. Katkaise parsat tyvestä vääntämällä muutama katki ja ottamalla siten mittaa, mistä loput parsat katkaistaan. Kuori parsat kukinnosta alaspäin ja ryöppää niitä suolavedessä noin 3 minuuttia. Siirrä suoraan jääveteen ja jäähdytä. Kalttaa tomaatit. Tee tomaattien perään kevyt ristiviilto. Keitä tomaatteja noin 15 sekuntia yksitellen ja siirrä ne jääveteen. Jätä parsasta kukinto ehjäksi ja kuutioi loput. Kuutioi myös siika, tomaatinmalto, avocado ja puolet punasipulista. Sekoita sitruunanmehu ja oliiviöljy kastikkeeksi, lisää myös pippuri ja suola. Sekoita kuutioidut raaka-aineet kastikkeeseen ja siirrä jääkaappiin lepäämään muutamaksi tunniksi. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja jaa ne sen jälkeen neljään osaan. Paista paahtoleivät voissa kullanruskeiksi. Viimeistele ceviche hienonnetulla ruohosipulilla ja tarkista maku.

Parsakeitto

1kg / 2 pnt valkoista parsaa

1 purjon valkoinen osa

2 valkosipulin kynttä

10 kpl valkopippuria

2 dl kuohukermaa

2dl valkoviiniä, (riesling jos mahdollista Alsacen alueelta olisi ihanteellista, koska valkoinen saksalainen jumboparsa tulee samalta alueelta kuin viini.)

½ dl vehnäjauhoja

50 g voita

1 laakerinlehti

½ rkl fenkolin siemeniä

2 rkl sokeria

1 rkl suolaa

1 ½ l vettä

½ sitruunan mehu

Katkaise parsat tyvestä vääntämällä muutama katki ja ottamalla siten mittaa, mistä loput parsat katkaistaan. Kuori parsat ja laita ne kylmään veteen. Laita kattilaan parsan tyviosat, kuoret ja vesi. Lisää myös valkoviini, valkopippurit, laakerinlehti, fenkolinsiemenet, suola ja sokeri. Keitä noin 1/3 pois. Siivilöi ja tarkista liemen maku.

Pilko valkosipuli ja purjon valkoinen osa pieneksi. Kuullota ne voissa. Lisää vehnäjauho ja freesaa hetki. Lisää makuliemi ja pilkotut parsat ja sekoita tasaiseksi. Keitä noin kaksikymmentä minuuttia, lisää kuohukerma ja soseuta keitto. Tarkista maku ja vaahdota keittoa hieman sauvasekoittimella esille pantaessa.

Esillepano:

Aseta paahtoleivän pala keittolautasen pohjalle ja pyöräytä cevichestä genelli sen päälle. Kaada kuohkeaa parsakeittoa lautaselle. Viimeistele keitto halkaistuilla vihreän parsan nupuilla, marinoidulla punasipulilla ja oliiviöljyllä.

Ohje: Timo Lepistö

Lue seuraavaksi