1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korvasieni on herkuttelijan viettelevä vaara

Ensimmäiset korvasienet ovat nousseet karikkeisesta metsämaasta. Yllätyksiä voi löytyä jopa kukkapenkistä, joka on katettu puunkuorella. Korvasienikeitto, -muhennos ja -kastike ovat suurta herkkua, mutta vasta sen jälkeen kun myrkky on keitetty pois sienistä.

Hyvälle tuoksuvia korvasieniä ei saa nuuhkia. Kuva: YLE Lahti

Korvasieni sisältää tappavaa solumyrkkyä. Siksi poimijan ei pidä laittaa sormiaan suuhun tai silmiin kosketeltuaan myrkyllistä sientä. Vastakerättyjä sieniä ei kannata myöskään nuuhkia, vaikka ne tuoksuvat erittäin hyvältä.

Ennen ruoaksi valmistamista korvasieni pitää ryöpätä kunnolla keittämällä saalis muutamaan kertaan väljässä vedessä ja huuhtomalla kunnolla. Suositus on kaksi kertaa viisi minuuttia ja välissä keitinvesi pitää vaihtaa ja sienet huuhdella.

Elintarviketurvallisuusvirasto muistuttaa, että kuivatut korvasienet pitää niin ikään ryöpätä hyvin ennen ruoaksi valmistamista. Ennen keittämistä rapeaksi kuivatut sienet liotetaan väljässä vedessä parin tunnin ajan.

Korvasienen keittäminen ja kuivaaminen pitää tehdä hyvin tuuletetussa tilassa.

Korvasieni näyttää tippaleivältä tai aivoilta

Korvasieni erottuu hyvin vielä keväisen karikkeisesta metsämaasta. Ontto poimuisen röpelö sieni on joko ruskea, punaruskea tai mustanruskea. Sienen malto muistuttaa ravun lihaa.

Aloittelevan syöjän ei kannata ahmia hyvänmakuista korvasieniruokaa. Sanotaan, että aivan myrkyttömäksi sientä ei saa ryöppäämällä.

Mikäli syömisestä seuraa vatsakipuja, väsymystä, oksentelua tai kramppeja pitää hakeutua sairaalahoitoon.

Keitolla voi aloittaa herkuttelun

Kermaa, suolaa ja pippuria. siinä perusmausteet kevään ensimmäiselle korvasienikeitolle.

5 dl korvasieniä ryöpättynä

1 pieni sipuli

2 rkl voita

2 rkl vehnäjauhoja

8 dl vettä tai sienilientä (ei ryöppäysvettä)

3 dl kuohukermaa

2 oksaa tuoretta timjamia

suolaa ja mustapippuria

Hienonna sienet ja sipuli. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon sipulisilppu. Kuullota sipuli pehmeiksi ja lisää sienet. Paista hetki ja ripottele kattilaan vehnäjauhot. Sekoita jauhot hyvin sieni-sipuliseoksen joukkoon ja lisää vesi tai liemi sekä timjamin oksat. Kiehauta ja hauduta muutama minuutti. Kaada keittoon kerma ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Kiehauta ja tarkista maku.