Kunnon pokat suojaavat silmiä säteilyltä

Silmään tulevan valon määrää on hyvä säännöstellä aurinkoisina ja kirkkaina päivinä. Aurinkolasit suojaavat silmää UV-säteilyltä ja häikäistymiseltä. Lasit kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan ja esimerkiksi autoilijoiden kiinnittää huomiota linssien värisävyyn.

silmälasit
Tyylikkäät aurinkolasit hehkuvat ruskean, punaisen ja keltaisen eri sävyjä.
Tyylikkäät aurinkolasit hehkuvat ruskean, punaisen ja keltaisen eri sävyjä.YLE Keski-Suomi / Niina Ryyppö

Aurinkolasimalleja on varmasti yhtä paljon kuin käyttäjiäkin - valinnan varaa siis on. Muoti menee monella ostajalla muiden ominaisuuksien edelle.

- Aurinkolasit ovat olleet hyviä jo vuosikaudet erilaisten suojaominaisuuksien puolesta. Se, että lasit ovat muodikkaat ja ajanmukaiset on varmasti edelleen merkitsevä kriteeri, toteaa optikko Timo Koljonen.

UV-säteilyn suojaus silmiltä on syytä ottaa huomioon laseja ostaessa. Uv-säteilyn tiedetään lisäävän muun muassa harmaakaihdin ja silmänpohjarappeuman riskiä.

- UV-säteilyltä suojautuminen on ihan terveysasia. Tällöin saadaan silmälle ihan sitä aitoa turvaa vahingoittavalta säteilyltä.

Laseja ostaessa on syytä miettiä mihin käyttötarkoitukseen ne ovat tulossa. Väri- ja tummuusasteet vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan, neuvoo Koljonen.

- Esimerkiksi autoilijalle 85 prosenttia olisi hyvä maksimisuodatus minkä aurinkolasit saisivat auringonvalosta viedä. Autoilussa vähäisempikin suodatusmäärä voisi olla hyvä. Jos aurinko menee pilveen tai ajaa parkkihalliin, niin ei ole täysin sokaistunut. Polarisointi laseissa on myös autoilijalle hyvä lisä.

- Värisävy on myös tärkeä. Useimmat kokeen tietynlaisen ruskean kaikkein parhaimpana. Se on ihmisen kontrastinäkemistä parantava sävy. Itse henkilökohtaisesti käyttäisin vähiten harmaata väriä, sillä se on sellainen joka menee monta kertaa liian mustaksi.

Aurinkolasit kuluvat pikku hiljaa käytössä. Kehykset kuluvat ajan myötä ja ne alkavat heilua nenän päällä. Vaikka linssit naarmuuntuvat niin lasien suodatusominaisuudet harvemmin heikkenevät.

- Siinä mielessä lasien vaihtaminen ei ole varmaan tarpeen. Optinen laatu jossain vaiheessa alkaa heikkenemään. Linssien naarmuista valosäteet siroa ja hajoaa vähän eri suuntiin, että siinä mielessä lasit hyvä uusia aika ajoin, muistuttaa Koljonen.

Lähteet: YLE Lahti