Puolukkamätäs hehkuu kivitalon seinällä

Kuopion asuntomessualueen omakotitaloissa käy toukokuussa huiske ja hulina. Talo Helmi näyttää jo kohtuullisen valmiilta ruokailutilan pöydälle katettuine astioineen, mutta osassa taloista vasta availlaan tapettirullia ja laattalaatikoita.

ryijyt
Kuopion asuntomessutaloon suunniteltu punainen ryijy
Anne Heikkinen

Elsa ja Petteri Parosen talon yläkerta näyttää vielä rakennustyömaalta, mutta alakerrassa on jo valmiimpaa. Tuleva koti on moderni kivitalo.

- Moderni arkkitehtuuri kaipaa rinnalleen ilmeikkäitä ja värikkäitä tekstiilejä sekä lämpimiä ja murrettuja sävyjä, kertoo Kuopion muotoiluakatemiassa opiskeleva Nina Tervo.

Tervo on suunnitellut talon olohuoneen seinää koristavan mahtavankokoisen puolukkapolku-ryijyn. Punaisena hohtava ryijy kuvaa hehkuvaa puolukoiden ryöppyä mättäällä.

- Asiakkaiden toiveena oli saada väriä ja ilmettä tälle tilalle. Luonto toimii monesti suunnitteluni lähtökohtana ja niin oli nytkin. Suunnittelussa minulla oli kohtuullisen vapaat kädet, ja asiakas tykkäsikin jo ensimmäisestä ideasta, Tervo kertoo.

Perinteinen ryijy modernilla tekniikalla

Perinteiset ryijyt ovat maailmalla kuuminta muotia sisustuksessa, mutta näin suurikokoisia tekstiilejä näkee harvoin. Kaksimetrinen ryijy on kudottu erikoisilla paineilmalla toimivilla pystykangaspuilla eli loomsterilla.

- Perinteisestihän ryijyt kudotaankin pystypuilla, mutta erikoista tässä on se, että luha lasketaan alas paineilmalla. Näin saadaan lyötyä kuteet tiiviiksi ja tasaiseksi, vaikka työ onkin näin leveä, kertoo ryijyä kutomassa ollut opiskelija Kati Niemenoja.

Niemenoja ja Pauliina Korkiakoski viettivät ryijyn ääressä tiiviin urakan.

- Ryijyä kudottiin yhteensä noin kymmenen viikkoa ja teimme kahdeksantuntista päivää.

Savonia-ammattikorkeakouluun kuuluvan Kuopion muotoiluakatemian opiskelijoille asuntomessuprojekti on ollut vaativa, mutta mieluinen työ.

- Alussa paineita loi se, että työ tehdään asiakkaalle ja että sen näkee monta sataa tuhatta silmäparia. Mutta on ollut kunnia olla mukana näin hienossa projektissa, Nina Tervo toteaa.

Lähteet: Anne Heikkinen