Kuopion asuntomessujen mallikohteet valittu

Asiantuntijaraati on valinnut Kuopion asuntomessualueen rakennus-, energia- ja talotekniikan mallikohteet. Kohteita arvioitiin ennen kaikkea ajatellen tulevia asukkaita.

Mallikohteet valitsi Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n asiantuntijaraati .

Motiva Oy tekee yhdessä LVI-talotekniikkateollisuuden kanssa energia- ja talotekniikan näkökulmasta syvällisempään tekniseen analyysiin perustuvat valintansa messujen avajaisiin mennessä.

Rakennustekniikan mallikohde: Aamunsäde

Talo on rakennettu luonnon puumateriaaleista, joten lopputulos on aito ja ekologinen. Pilari- ja palkkiliitoksissa ei ole käytetty metallisia asennus- ja sidoslevyjä, vaan liitokset on tehty noudattaen perinteisiä puunliitoksia kuten lohenpyrstö- tai koirankaulaliitoksia.

Eristelasiset ikkunat on kiinnitetty suoraan runkoon ja ne ulottuvat yleensä lattiasta kattoon saakka. Siro, paneelipintainen yläpohja nousee liimapuupalkkien varassa talon harjalle vesikaton kaltevuudessa. Päätykolmiot ja väliseinien yläosat on lasitettu, joten harjan alta voi nähdä esteettä talon päästä päähän.

Energiatehokkuuden mallikohde: Teematalo

Energianäkökulmasta mallikohteeksi valittiin passiivitalo numero 31 ”Teematalo”. Raati totesi suunnittelun lähtökohtana olleen rakennuksen sijoittamisen tontille energiatehokkaasti ilmansuunnat huomioiden. Myös talon rakenteet täyttävät hyvin passiivitalon vaatimukset.

Ulkovaipan ja sen osien lämmöneristävyys, rakenteiden ilmanpitävyys ja ilmanvaihdon lämmön talteenoton vuosihyötysuhde ovat kohteen keinoja saavuttaa määritelmän mukainen lämmitysenergian tarvevaatimus.

Valaistus on toteutettu energiaa säästävillä ratkaisuilla; talossa ei ole yhtään hehku- tai halogenilamppua, vain led- ja tai loisteputkivalaisimia.

Passiivitalon määräysten saavuttamiseksi muun muassa ikkunoiden kokoa ja sijoittamista on suunnitteluvaiheessa jouduttu pohtimaan. Ikkunat ovat kooltaan suuremmat etelään ja vastaavasti pohjoissivulle on sijoitettu tilat, joihin tarvitaan vähemmän luonnonvaloa.

Talossa on ilmanvaihtolämmitys, jonka vuotuinen käytön hyötysuhde on tamän hetken huippua. Lisäksi talossa on takka-leivinuuni antamassa lisäenergiaa.

Talotekniikan mallikohde: LämpöHelmi

Talotekniikanmallikohteeksi valittiin talon numero 33 ”LämpöHelmi”. Siinä on hyödynnetty aurinko- ja järvivesienergiaa, ja toteutettu lämmitysjärjestelmä ensisijaisesti ilmavesilämpöpumpuilla. Rakennuksessa on myös otettu huomioon kiristyvät energiamääräykset.

Talotekniikan antamat energiatiedot ja laitteiston huoltotiedot välitetään sähköisesti verkkopalvelimella olevaan käyttö- ja huolto-ohjetiedostoon, josta voidaan välittää automaattisesti tieto laitteen huolto- tai korjaustarpeesta huoltoliikkeeseen.

Talotekniikan väyläohjaus mahdollistaa huonekohtaisen lämmityksen. Siinä voi hyödyntää ilmalämmityspumppujen tuottamaa lämpöenergiaa.