1. yle.fi
  2. Uutiset

Piha kuntoon helposti

Pihasuunnittelija ahertaa yhä useammalla savolaisellakin tontilla. Rakentajat varaavat pihatöihin rahaa aina 20 000 eurosta ylöspäin. Oman ympäristön pitää olla ennen kaikkea helppohoitoinen ja hyvännäköinen.

puutarhasuunnittelu
YLE Marianne Mattila

Uudisrakentajan urakka on melkoinen, kun työmaasta lähdetään rakentamaan viihtyisää keidasta perheelle. Moni hakee ideoita eri puutarhaohjelmista, ja niitä on pihasuunnittelijankin katsottava, jos mielii pysyä kärryillä telkkarin annista.

- Todella harvoin vastaan tulee mitään ihan utopistisia juttuja, kertoo viisi vuotta alan yritystä Siilinjärvellä pyörittänyt Päivi Ruuskanen. Yhdessä asiakkaan kanssa katsotaan mille ruvetaan ja hirmu hyviä suunnitelmia tuleekin yhteistyöllä. Suunnitelmaa fiilataan yleensä monta kertaa ja lopputulos on usein tosi tyylikäs.

Itse ei kukkamailla kykitä

Suurin osa asiakkaista haluaa helppohoitoisen, hyvännäköisen ja nimenomaan tyylikkään pihamaan. Puutarhaan valitaan kasveja, jotka houkuttelevat viettämään aikaa ulkona.

Puutarhassa halutaan siis olla, ei työskennellä. Tämä näkyy muun muassa siinä, että perennat ovat vaihtuneet kukkiviin puihin ja pensaisiin. Nurmikko puolestaan vaihtuu yhä useammin kiveykseen. Maanpeittokasvejakaan ei käytetä niin paljon kuin ennen.

- Perennapenkit ovat heitä varten, jotka haluavat nähdä vaivaa, Päivi Ruuskanen tietää. Työpäivän jälkeen ei tehdä toista työpäivää puutarhassa. Vanhemmissa kohteissa perennat kaivetaankin usein pois ja tilalle istutetaan esimerkiksi helppoja pensaita.

Piha on kaikille

Sen sijaan hyötypuutarha on palaamassa takaisin pihoihin. Markkinoille on tullut käteviä valmiita laatikoita, joihin siemenet ja taimet on helppo istuttaa. Uudet elementeistä koottavat kasvihuoneet ovat myös helppoja ja vaivattomia pienemmällekin pihalle.

Rakentavat lapsiperheet satsaavat myös leikkipaikkoihin. Omalla pihalla pitää olla ainakin keinut ja hiekkalaatikko. Lapsia varten istutetaan marjapensaita ja hedelmäpuita.

Suunnittelijan kiireet kestävät puoli vuotta

Siilinjärveläinen Päivi Ruuskanen haluaisi houkutella ihmiset pihasuunnittelijan pakeille jo syksyllä. Uudisrakentajat ottavat yleensä yhteyttä jo ajoissa, mutta vanhojen pihojen kunnostajat heräävät asialle juuri keväällä.

- Ymmärtäähän sen, Päivi Ruuskanen myöntää. Ihmiset ovat yleensä syksyllä jo aivan kurkkua myöten täynnä pihatöitä.

Tuleva kevät tulee mieleen vasta tammipakkasilla ja siinä vaiheessa pihamaa on lumen alla. Suunnitelman tekeminen ja toteutus jäävät siksi kevääseen.

Ala on rankka ja moni onkin vaihtanut uraa toiseen. Syksyllä saattaa jäädä tyystin työttömäksi. Yrittäjä saa työttömyyspäivärahaa vasta kuuden kuukauden karenssin jälkeen. Siinä vaiheessa pihasuunnittelijalla on jo taas kädet työtä täynnä.

Lähteet: YLE Savo Marianne Mattila

Lue seuraavaksi