Koululaiset paljastuivat iskeviksi tarinankertojiksi

Saariston koululaiset onnistuivat tekemään hienoja kuulokuvia. Koululaiset tekivät pienoiskuunnelmia osana Turun yliopiston Tarinat tutuiksi -hanketta. Kuunnelmat palkittiin tiistaina.

koululaiset
Velkuan koulun opettaja Minna Korppila ja oppilaat Fanni ja Alexandra
Velkuan koulun opettaja Minna Korppila iloitsee oppilaidensa Fannin ja Alexandran kanssa kuunnelmamenestyksestä.YLE / Juha Ohtonen

Uudenlaisesta tekemisestä innostuivat Velkuan ja Utön koulut sekä Paraisten Koivuhaan koulu. Kuunnelmia syntyi merellä seikkailevasta mummosta, saksista, ruumiista ja manaajasta.

Koivuhaan koulun 1B-luokka voitti nuorempien sarjan kunnelmallaan Mummo merellä. Matias Selin, Veeti Saikkonen ja Vilma Kurvinen olivat opettajansa Piia Virtasen kanssa hakemassa palkintoaan.

- Mummon roolia oli hauska esittää, mutta järkytyin, kun ääneni kuulosti niin vieraalta, toteaa Vilma Kurvinen.

Velkuan koulun viides- ja kuudesluokkalaiset voittivat vanhempien sarjan kuunnelmallaan Ruumis pimeässä. Opettaja Minna Korppilan rooliksi jäi katsoa, kun innokkaat oppilaat tekivät töitä.

- He olivat innokkaita tarinankertojia, innokkaita esiintymään ja roolittamaan sekä tekemään äänitehosteita, Korttila kehuu oppilaitaan.

Halu elvyttää tarinankerrontaperinnettä

Tarinat tutuiksi -hankkeen tavoitteena oli elvyttää tarinankerrontataitoja ja siirtää kansanperinnettä erityisesti nuoremmille sukupolville.

Kuulokuvien tekemisessä lapset pääsivät keksimään tarinoita annettujen virikkeiden pohjalta. Virikkeinä olivat esimerkiksi appelsiini, hattu ja tietokoneen hiiri.

Luokka sai kirjoittaa tai sanella tekstin ja opettajien avustuksella se näyteltiin, äänitettiin ja tehtiin tarvittavat tehosteet.

- Lapset tarvitsevat nykyään niin paljon virikkeitä, että sitä kuvaa vaaditaan aina mukaan, toteaa hankkeen projektipäällikkö Kaija Roiha.

Kilpailuun osallistuneet kuulokuvat kuunteli raati, johon kuului jäseniä muun muassa Suomen kuunnelmayhdistyksestä, Turun yliopiston museologian laitokselta, Sarka-museosta ja YLE Turusta.

Lähteet: YLE Turku