1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin Liha haluaa venäläistä poroa

Suomen suurin poronlihanjalostaja Lapin Liha harkitsee poronlihan tuontia Suomen markkinoille Venäjältä. Toimitusjohtaja Jukka Kristo sanoo, että niukkuus poronlihasta pakottaa etsimään uusia poronlihan tuontialueita.

talous
Poronlihaa pakkauksissa
YLE / Teija Lassi

Yritys käsittelee tuotantolaitoksessaan Rovaniemellä vajaat 30 000 poroa vuodessa. Kriston mukaan kapasiteettia olisi kolminkertaiseen määrään.

- Suoraan sanoen raaka-ainepulassa ollaan. Markkinatilanne on säilynyt kohtuullisen hyvänä käristyslihassa ja halvimmissa ruhonosissa. Fileen ja kylmäsavun myynti on toki kärsinyt tästä taloudellisesta lamasta.

Kriston mukaan poronlihalla on lamastakin huolimatta kysyntää.

- Pitkällä tähtäimellä uskon, että poronlihalla on kysyntää ja raaka-ainetta on saatava lisää.

Tuontimäärät jopa 10 000 poroa

Venäjän tuonnin aloittamisen aikataulua Kristo ei kommentoi. Tuonnin määriksi hän arvioi satoja tuhansia kiloja vuodessa.

- 5 000 - 10 000 porolla päästäisiin kapasiteettia kasvattamaan. Jos ei saada tarpeeksi kulkemaan raaka-ainetta rattaiden läpi, niin meille tulee ongelmia.

Kriston mukaan 10 000 porosta saataisiin noin 240 000 kiloa lisää poronlihaa Suomen markkinoille.

Lapin Liha käsittelee tuotantolaitoksessaan suomalaisen poron lisäksi myös ruotsalaista poroa. Vuosittain Ruotsista tuodaan elävinä noin 1 000 - 1 500. poroa.

Tullihallituksen mukaan viime vuonna Suomeen ei tuotu poronlihaa mistään muusta maasta.

Tuontialueena Itä-Siperia

Venäläistä poronlihaa on tuotu jo vuosia Ruotsiin. Polarica Oy:n toimitusjohtajan Tommy Innalan mukaan liha on tuotu Itä-Siperian alueelta, jonne suomalainen Kometos Oy on rakentanut useita EU standardit täyttäviä teurastamoita.

Myös Lapin Liha harkitsee tämän alueen poroa.

-Lihan laatu on hyvä ja sikäläiset porot ovat suomalaisia poroja suurempia, jolloin yhdestä porosta saa enemmän lihaa, Kristo toteaa.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi