1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kilpikonnat

Kilpikonna Kalle pyyhälsi pakoon

Kilpikonna on hiljainen ja vaatimaton lemmikki, mutta ei vailla luonnetta. Joensuulaisen Teuvo Myllerin kilpikonna Kalle Kulkevainen on saanut nimensä tehtyään useita karkuretkiä jopa sadankin metrin päähän kotipihasta.

Kuva: YLE / Veli-Pekka Hämäläinen

Kalle Kulkevainen on vanhin Teuvo Myllerin neljästä maakonnasta. Sekään ei ole tosin erityisen iäkäs konna: Kalle on ehtinyt viiden vuoden ikään, ja lemmikkikonnat voivat tiettävästi elää jopa satavuotiaaksi.

Nimensä Kulkevainen konna on saanut useista harharetkistään, joilta sitä on etsitty muun muassa YLE Pohjois-Karjalan radiokuulutusten avulla.

- Toissa kesänä se veteli tietä pitkin pari - kolme päivää, kunnes naapuri otti sen kiinni. Se oli käynyt ainakin sadan metrin päässä, Teuvo Myller kertoo.

Kalle on rodultaan nelivarvaskilpikonna, mutta - kukaties matkustusalttiutensa vuoksi - sillä on yhdessä jalassa jäljellä vain yksi varvas. Sen selkää peittää simpukkamaisten kuvioiden koristama kuori ja myös vatsapuolella on kova panssari.

Kilpikonnien esi-isät kömpivät maalla satoja vuosia sitten hirmuliskojen aikana. Tänä päivänä vaitelias ja vähään tyytyväinen konna on monelle ihmiselle ihanteellinen lemmikki.

- Konnat ovat hyviä lemmikkejä. Ne ovat helppohoitoisia eivätkä aiheuta ongelmia allergikoille.

Myllerin kilpikonnat syövät pääasiassa salaattia ja kaalinlehtiä, mutta myös hedelmät kelpaavat niille. Kalle-konna on tässäkin omalaatuinen otus.

- Se on perso mustikoille ja lakalle. Niitä se pistelee poskeensa oikein ahmimalla, Myller paljastaa.

Myller on huomannut kevätauringon vilkastuttavan konnia. Mitä lämpimämpi on, sitä vikkelämmin ne liikkuvat. Talvella elikot ovat hidasliikkeisempiä ja viettävät muutamia viikkoja horroksessa.