Metsä sai runosuonet sykkimään

Helmikuun pakkasilla käynnistynyt Seitsemisen runokilpailu on ratkennut. Suursuosion saavuttaneeseen kilpailuun saapui yli 600 metsäaiheista runoa eri puolilta Suomea. Voittajarunot tulevat kansallispuistoon Runokankaan varrelle pystytettäviin tauluihin.

sanataide
Naavaa Seitsemisissä.
YLE / Antti Eintola

Seitsemisen runokilpailun raadissa olivat mukana europarlamentaarikko Satu Hassi ja tamperelaisrunoilija Arto Lappi sekä Metsähallituksen Seitsemisen luontokeskuksen henkilökuntaa.

Runokisan taso oli hyvä, ja voittajat löytyivät sopuisasti. Taso oli raadin mielestä niin korkea, että pienellä hiomisella osa kirjoittajista voisi jopa ylittää julkaisukynnyksen.

Samat tekijät ylsivät kärkeen useilla runoilla.

Kilpailutöihihn mahtui sekä loppusoinnullisia että vapaamittaisia runoja; suuri osa oli suhteelllisen lyhyitä. Monessa työssä näkyi 1970-luvun luontorunon piirteitä muun muassa Risto Rasalta.

- Mukana oli myös haikuja ja tankamaisia runoja - niissä huomasin osittain omaakin vaikutustani, jos näin saa sanoa, Arto Lappi naurahtaa.

Kilpailu nostaa runon arvoa

Kilpailu vahvisti käsityksen suomalaisista innokkaina pöytälaatikkorunoilijoina. Seitsemisen hyvin tunteva runoilija itse uskoo, että runokilpailulla on suuri merkitys.

- Runoja kirjoitetaan Suomessa todella paljon, mutta niitä julkaistaan hirveän vähän. Meiltä puuttuu julkaistu runous, joka olisi lähellä yleisöä. Joku kustantaja voisi ottaa asiakseen runojen julkaisemisen, Arto Lappi heittää.

Voittajarunot tulevat seitsemään eri maisemaan Runokankaan varrelle pystytettäviin tauluihin. Runokangas-reitti kulkee kahden kilometrin matkan harjualueella Seitsemisen kansallispuiston kuusimetsässä.

Voittajat palkitaan sunnuntaina Seitsemisen kansallispuistossa, jossa he pääsevät myös tutustumaan tulevaan runoreittiin. Reitti toteutetaan Terveyttä metsästä -hankkeen yhteydessä ja avataan tulevana syksynä.

Seitsemisen runokilpailun voittajat:

Aihe:

Voittaja:

Metsän syli

Marja-Liisa Kaihola, Juva

Polku uuteen

Anja Karkiainen, Ylöjärvi

Avoin maisema

Riitta Penttinen, Tampere

Peikkometsä

Sirpa Sievi-Korte, Karvia

Levähdys

Kaarina Jantunen, Helsinki

Vesi – lammen päilyvä silmä

Anna Salmi, Joensuu

Runokangas – vapaa aihe

Heikki Partala, Tampere

Lähteet: YLE Tampere / Päivi Solja