Aki Choklat haluaa elää ja muotoilla hitaammin

Maailmalla menestynyttä kenkäsuunnittelijaa Aki Choklatia kiinnostaa yksinkertainen elämä. Tulevaisuudessa hän aikoo muuttaa Lontoosta Firenzeen ja ottaa vähän rennommin.

Kuva: Christian Trippe

Choklat vietti lapsuutensa boheemissa kahden kulttuurin perheessä Jyväskylässä. Erityisesti lapsuuden ympäristö on jäänyt Choklatin mieleen. Perheen talossa ei ollut juoksevaa vettä eikä sisävessaa.

- Se oli 60-luvun alussa ja puolivälissä normaalia elämää tietyllä alueella Jyväskylässä. Minä todellakin arvostan kaikkia elämän perusluksuksia ja elän hyvin yksinkertaista elämää loppujen lopuksi. Onnellisuus tulee sen kautta, Choklat kertoo.

Kenkäsuunnittelijan kiinnostus tyyliä kohtaan heräsi hyvin nuorena. Jo ennen teini-ikää hän oli kiinnostunut maailman villityksistä. Nuorena poikana hänellä oli tapana lukea kansainvälisiä lehtiä, joista hän seurasi maailman uusia muotivirtauksia. Siihen aikaan Jyväskylässä ulkomaisia lehtiä sai ainoastaan linja-autoaseman kioskilta.

- Minä odotin aina New Musical Expressiä ja Melody Makeria. Kioskin rouvalla oli sellainen pieni varauslehtiö. Kun tuli lehtiä, niin hän säästi ne minulle, Choklat muistelee.

Bisnesmaailmasta kenkäsuunnittelijaksi

Lapsena Choklat haaveili diplomaatin urasta. Toisin kuitenkin kävi. Hän päätyi töihin American Expressille Yhdysvaltoihin, missä vierähti 11 vuotta uraputkessa Miamissa, Washington DC:ssä ja New Yorkissa.

- Se oli normaalia työuraa ja tosi tärkeä osa minun elämääni. Olen huomannut, että nykyisissä töissäni bisneselämän diplomatiakokemus on ollut tosi tärkeä, koska bisneselämä on oikeastaan diplomatiaa. Ehkä minä loppujen lopuksi päädyin sille uralle, mitä lapsena ajattelin, Choklat pohtii.

Vaikka hänellä oli omasta mielestään uskomaton työpaikka ja kiva ympäristö, niin silti hän oli onneton. Koska hänellä ei ollut asuntolainaa tai muita velkoja niskassa, niin hän päätti ottaa uuden suunnan elämälleen.

Choklat aloitti siskojensa kanssa pienen bisneksen New Yorkissa. He alkoivat myymään vaatteita kadulla.

Nopea muutos hirvitti

- Olen aina rakastanut marokkolaisia babusheja eli marokkolaisia tossuja. Aloin suunnittelemaan babusheja siskojen kanssa. Siitä se alkoi. Sen jälkeen en kuvitellut tekeväni muuta kuin kenkiä, Choklat kertoo.

Elämänmuutoksen vauhti oli Choklatin mielestä shokeeraava. Yhtenä päivänä hän oli American Expressillä ja kohta Firenzessä kenkätehtaassa tarkastelemassa ensimmäistä mallikappalettaan.

- Ensimmäisen mallikappaleen tulon jälkeen ne kysyivät, mitä haluan muuttaa. Sanoin, että en mitään, se on mahtava. Yleensä mallikappaleita muutetaan ainakin viisi kertaa. Minulla ei ollut mitään kokemusta, Choklat nauraa.

Nykyään Lontoossa vaikuttavalla Choklatilla on pian taas elämänmuutos edessä.

- Olen päättänyt muuttaa Firenzeen ja ottaa vähän iisimmin.

Hidasta designia Jyväskylässä

Tällä hetkellä Choklat toimii vierailevana opettajana ensimmäistä kertaa Suomessa. Hän vetää Slow Design Week Finland -opintojaksoa Jyväskylän ammattikorkeakoulun Summer Schoolissa. Kurssin aiheena on slow design.

Slow design on uudentyyppistä ajattelua nopeatempoisella muotialalla. Slow designin ideana on muun muassa pidentää suunnitteluprosessia, jotta aikaa jää enemmän tutkimustyölle ja tuotteen testaamiselle. Inspiraatiota suunnitteluun haetaan paikallisesta kulttuurista ja tuotteiden valmistamiseen pyritään käyttämään paikallisia materiaaleja ja tuottajia.