1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helikopterit

Mi-8 -miehistöt kokoontuivat Uttiin muistelemaan

Vanhat venäläisvalmisteiset Mi-8 -helikopterit jäävät eläkkeelle tänä kesänä. Kopterit ovat olleet Suomessa käytössä jo 38 vuotta.

Kuva: Yle / Kirsi Partanen

Helikopteripataljoona oli ensin Porissa ja siirtyi myöhemmin Uttiin. Nykyiset ja entiset Mi-8 -miehistöt tapaavat perjantaina epäivirallisissa merkeissä ja muistelevat työtä ja erikoisia tehtäviä.

Koptereilla on muun muassa pelastettu ihmisiä Estonian haaksirikosta.

- Se oli suuri operaatio. Keskellä yöllä löytyi kolmen koneen miehistö. He tulivat toimialueelle, vaikka heillä ei ollut päivystysvelvollisuutta. Muistaakseni merestä otettiin 27 vainajaa ja neljä hengissä olevaa. Tehtävä oli ulkoalueiden tarkistaminen, sinne menneiden lauttojen tatkiminen ja sen tehtävän he hoitivat hyvin, sanoo entinen Utin helikopterilentueen ohjaaja Eino Hirvonen.

Helikoptereilla on myös käyty sammuttamassa metsäpaloja, kuljetettu laskuvarjojääkäreitä, presidenttejä ja kuninkaallisia.

- Olen ollut sekä presidentin että kuninkaiden kuljetuksessa. Ei se ole sen kummempi tehtävä, ehkä ollaan vähän tarkempia sen kanssa, että sää- ja muut olosuhteet ovat varmasti turvallisia, Hirvonen toteaa.

Koptereista osa on museoitu, ja viimeiset toimintakuntoiset kopterit Suomi suunnittelee lahjoittavansa humanitäärisiin tehtäviin.