1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puhelinkeskukset

Vanha puhelinkeskuskoppi taipuu tuumailutilaksi

Polvijärveläistä Aulis Voutilaista on lykästänyt paremman kerran. Teleoperaattori Telia-Sonera soitti hänelle pari viikkoa sitten ja kauppasi Voutilaisen mailla sijainnutta tarpeettomaksi käynyttä puhelinkeskuskoppiaan. Aulis Voutilainen otti tarjouksen vastaan ja suunnittelee muuttavansa mökin omaksi tuumailutilakseen.

Polvijärveläinen Aulis Voutilainen odottaa vielä avaimia mökkiinsä. Kuva: YLE / Ari Haimakainen

- Syntihän tämmöistä on purkaa. Virittelen tänne hetekan, vaikka ei tällainen akaton mies hiljaista huonetta tarvitsekaan. Tänne voi tulla korvia lepuuttamaan ja pähkäillä maailmanmenoa. Voi viskautua selälleen kuin allakantekijä ja kuvitella, että laineet liplattaa, Voutilainen maalailee Höytiäisen entisellä rannalla, joka raivattiin aikoinaan pelloksi.

- Kuten sanotaan, köyhän paras huvitus on hyvä mielikuvitus, hän murjaisee.

Vanhat puhelinkeskuskopit eivät ole käyneet tarpeettomiksi muutenkaan, vaikka lankapuhelimet ovat pian kadonneet myös maaseudulta. Teleoperaattorit käyttävät koppeja nykyään laajakaistayhteyksien ylläpitämiseen.

Kopit rakennettiin 1970-luvulla, kun puhelinkeskukset haluttiin siirtää pois asuintaloista. Pohjois-Karjalassa näitä koppeja on vajaa kolmisensataa, koko Itä-Suomessa toista tuhatta. Pieni osa kopeista on kuitenkin käynyt teleoperaattoreille tarpeettomiksi ja niitä on tarjottu maanomistajille.

Telia-Soneran aluejohtajan Tuomo Puhakaisen mukaan vanhat puhelinkeskuskopit eivät ole poikineet kyselyjä, eikä niitä myöskään ole tarkoitus laajemmin kaupata. Sen sijaan vanhoja lankapuhelinpylväitä kysellään jatkuvasti.

- Ihmiset tekisivät niistä laitureita tai siltoja ojien yli, Puhakainen kertoo.