Hyppää sisältöön

Elokuva-alan osaamista syvennetään

Elokuva-alan osaamista vahvistetaan Pohjois-Karjalassa. Tänään alkaneella koulutusjaksolla alan ammattilaiset hiovat taitojaan, jotta maakunnassa merkittäväksi noussutta elokuvateollisuutta voitaisiin kasvattaa entisestään.

Kuva: YLE / Ilari Papinniemi

Ilomantsissa viime kesänä kuvattu Borowskin Tango -elokuva on yksi esimerkki mittavista elokuvatuotannoista, joita Pohjois-Karjalassa on tehty. Kansainvälisten tuotantojen lisäksi maakunnassa on filmattu roppakaupalla kotimaisia elokuvia - esimerkiksi Ilonen talo, Unna ja Nook, Pitkä kuuma kesä, Helmiä ja Sikoja sekä tietysti tuntisotalla Markku Pölösen elokuvia.

Kasvavaa mainetta elokuvamaakuntana halutaan vahvistaa edelleen ja siksi ammattikorkeakoulun luotsaamassa hankkeessa koulutetaan maakunnan ammattilaisia aluksi uuteen tekniikkaan.

- Koulutuksessa on kyse elokuvantekoprosessin digitalisoitumisesta. Pääpaino on RED-kameroissa, eli digitaalisissa elokuvakameroissa, kertoo Marja-Liisa Ruotsalainen amk:n Creative Management -hankkeesta.

Kouluttajina ovat muun muassa Borowskin Tangon tekijät. Myöhemmissa koulutusjaksoissa syvennytään muun muassa 3D-kuvaamiseen ja värimäärittelyyn. Koulutuksella halutaan maakuntaan lisää varsinkin kansainvälisiä tuotantoja.

Koulutus niin alan oppilaitoksissa kuin tämänkaltaisilla kursseillakin on yksi osa menestystä, mutta se ei riitä.

- Tarvitaan myös liiketoimintaosaamisen parantamista, tarvitaan verkostoja eri toimijoiden kesken - niin yritysverkkoja kuin rahoituskuvioihin verkostoja, Ruotsalainen toteaa.

Maine elokuvamaakuntana on kerätty tekemällä työtä vuosikymmen toisensa jälkeen mittaan. Varsinkin viimeisen kymmenen vuoden aikana kiihtynyttä tahtia on nyt hyvä jatkaa.

- Me olemme Suomessa Helsingin jälkeen heti kakkosia. Meillä on hyvää ammattilaisosaamista, hyviä tuotantoyhtiöitä täällä. Ne näkyvät ja kuuluvat. Kyllä ala tulee tulevaisuudessakin olemaan vahvaa ja vahvistuvaa, Ruotsalainen uskoo.