Rakentamisen laatu tärkeää kiireessäkin

Kuopion rakennustarkastaja Esa Koponen toimii tällä hetkellä asuntomessujen aluevalvojana. Reilut kymmenen vuotta rakennustarkastajana Kuopiossa toimineelle Koposelle työ asuntomessuilla on mieluinen.

rakennustarkastus
Kuopion rakennustarkastaja Esa Koponen
Esa Koponen

- On ollut mukavaa, että olen päässyt lähelle työmaita ja nähnyt rakentamisen toiselta kantilta. Kyllä tässä on oppinut itsekin paljon, Koponen toteaa.

Kuopion asuntomessuilla töitä tehdään kiivaasti. Messualueen talojen on määrä valmistua toukokuun loppuun mennessä eli viimeistä viikkoa viedään talojen rakentamisessa. Koposen mukaan rakentamisen laatu on pysynyt kuitenkin hyvänä.

- Kyllä täällä osalla kiire tulee, että pitkää päivää tehdään. Pääosassa kohteista rakentaminen on ollut erittäin laadukasta. Tekijät ovat hyvin ylpeitä omista tekemisistään. Silloin rakentaminen ja suunnitteleminen ovat hyviä, kun halutaan näyttää, että tämä on minun tekemä talo, Koponen sanoo.

Rakennusmestarin tärkeimpänä tehtävänä on antaa neuvoja. Sen lisäksi rakennusmestari valvoo rakentamista. Omakohtaiset kokemukset rakentamisesta ovat hyödyksi työssä.

- Olen itsekin rakentanut kaksi omakotitaloa. Tykkään rakentamisesta ja välillä täällä asuntomessualueellakin tekisi mieli tarttua vasaraan eikä vain antaa ohjeita, Koponen tunnustaa.

Tasaista laatua palkitulla järjestelmällä

Kuopion rakennustarkastaja Esa Koponen sai jokin aika sitten Vuoden 2010 rakennustarkastaja -tunnustuksen. Rakennustarkastajayhdistyksen mielestä Koponen on ollut voimakkaasti mukana kehittämässä Kuopion rakennusvalvonnan laatua. Kuopion rakennusvalvonta sai aikaan oman laatujärjestelmän.

- Meillä on yli kymmenen henkeä rakennusvalvonnassa, niin laatujärjestelmällä pyritään siihen, että laatu on aina tasaista. Työn jälki ei riipu henkilöstä eikä päivästä. Myös rakentamisen jälkeä seurataan tarkasti, Koponen kertoo.

Laatujärjestelmää on tarkoitus laajentaa myös Kuopion ulkopuolelle. Kymmenen kunnan kesken on suunnitteilla kuntayhteistyö. Suunnitelman mukaan Kuopio toimisi isäntäkuntana rakennusvalvonnassa. Kunnat antavat yhteistyöstä lausunnot kesäkuun loppuun mennessä.

- Toivotaan, että ympäristökunnat lähtisivät mukaan, niin saataisiin koko alueelle tasainen laatu. Kuntarajat eivät sitten enää näkyisi rakennusvalvonnassa eikä lupapäätöksissä, Koponen sanoo.

Lähteet: YLE Savo