Hyppää sisältöön

Huoltoa äänelle ja koko keholle

Yhä useampi puhetyöläinen tuskailee äänensä vuoksi. Kurkku kiristää, ääni väsyy ja hampaat kirskuvat öisin niin että petikaveria hirvittää. Kaksi hieronnan ammattilaista lähti miettimään äänentuoton ja pään pikkulihasten yhteispeliä. Syntyi VoiceWell, ja ensimmäiset uutta menetelmää käyttävät hoitajat valmistuivat pari viikkoa sitten.

Kuva: YLE / Reija Grönroos

Puhetyöläisiä on paljon, ja muun muassa opettajan, puhelinmyyjän, näyttelijän tai toimittajan äänihuulet tekevät rankan työpäivän. Esimerkiksi työkseen puhuvalla naisella äänihuulet värähtävät jopa miljoona kertaa päivässä. Vähemmästäkin väsyy, kuka ja mikä tahansa.

Tamperelainen koulutettu hieroja, logonomi ja äänestä väitöskirjaa viimeistelevä Kirsti Leppänen lähti kollegansa kanssa miettimään, miten ja millä lihaksilla ääntä oikein tuotetaan ja miten juuri niitä lihaksia voisi huoltaa ja hoitaa.

Kirsti Leppäsen ja helsinkiläisen Kirsi Vaalion yhteistyöstä syntyi VoiceWell-menetelmä, jonka voisi yksinkertaisesti suomentaa äänen ja koko kehon huoltamiseksi. VoiceWell on tavallaan askel eteenpäin monille ehkä tutummasta Voice Massagesta eli äänihieronnasta.

Leppänen ja Vaalio haluavat myös jakaa ja siirtää oppejaan muille hoitamisen ammattilaisille. He kouluttavat uusia alan osaajia, ja huhtikuussa valmistuivat ensimmäiset VoiceWell-hoitajat, kaksi Tampereelle ja kaksi Helsinkiin.

Hieronta - ja paljon muuta

VoiceWell-hoito alkaa niin kuin mikä tahansa hierontakerta ainakin. Ensin hierotaan selästä, sitten etupuolelta, ja vähitellen edetään yhä pienemmin liikkein kaulaan, päähän ja suuhun. Menetelmä on kehittynyt hoitamalla ja tekemällä, pohtimalla kuinka äänen väsymisestä, päänsärystä tai kireistä kallonpohjalihaksista kärsivää asiakasta voisi auttaa.

Kirsti Leppänen on väitöskirjaansa varten tutkinut erityisesti opettajien ääntä ja äänenkäyttöä. Tampereen yliopiston puheopin laitoksille tehtävä tutkimus on loppusuoralla ja väitöstilaisuus näillä näkymin loppuvuodesta.

- Tutkimusta tehdessäni tuli selväksi, että hieronta tuntui hyvältä ja oli oikein pidetty juttu. Mutta sen lisäksi tärkeiksi nousivat myös ne muut tukitoimet, kuten äänenharjoittaminen sekä luento eli tieto äänen tuottamisesta ja toiminnasta. Ja sitten itse tekeminen eli ne omat harjoitukset.

- Näistä kaikista syntyi yhdistelmä, joka tuotti monelle ihan hyviä apuvälineitä ihan arkiseen äänenkäyttöön. Myös opituista äänenharjoittamismenetelmistä ja seurannasta voi olla apua monelle, Kirsti Leppänen kertoo.

Kireät leukaperät, tiukka niska

Valkeakoskelainen Jenni Rinne on koulutettu hieroja, ja yksi neljästä vastavalmistuneesta VoiceWell-hoitajasta. Omat tiukat leukaperät johtivat hänet Kirsti Leppäsen pakeille - ja VoiceWellin jäljille.

- Tulin hoitoon Kickalle, siis kouluttaja Kirsti Leppäselle, eikä niskani ole auennut mistään ikinä niin hyvin kuin siitä, että hän käsitteli purentalihaksiani. Tämä kokemus sai minut innostumaan aiheesta ja miettimään, minkä takia oma hierontahoitoni ei kaikille asiakkaille ole toiminut niin kuin olen yrittänyt ja halunnut. Siitä tuli motivaatio lähteä koulutukseen, Jenni Rinne kertoo.

Toinen Pirkanmaalle valmistunut VoiceWell-hoitaja on tamperelainen Heli Kahi, koulutettu hieroja hänkin.

Laiska kieli ja muita tuntemuksia

Niin vastavalmistuneet VoiceWell-hoitajat kuin menetelmän kehittäjätkin uskovat, että heitä tarvitaan. Puhetyöläisiä on paljon, joten äänenhuoltotyölle on kysyntää.

- Ihmisillä on kielen ja artikulaation kanssa nykyisin yllättävän paljon ongelmia. Kieli voi olla laiska, se voi olla hirveän ylijännittynyt tai se tekee paljon liikaa töitä. Oravanpyörä on helposti valmis. On päänsärkyjä ja kurkun tuntemuksia tai ääni käheytyy, väsyy ja kuormittuu, Kirsti Leppänen sanoo.

- Ihminen on kokonaisuus, joten kaikki vaikuttaa kaikkeen: seisoma-asento, lantion asento, ja niin edelleen.

Hoitaja hoidettavana

Heli Kahi sai Ylen Hämeen uutisten kuvausta varten VoiceWell-käsittelyn Jenni Rinteeltä Kirsti Leppäsen neuvoessa ja seuratessa vieressä. Hoitamisen ammattilainenkin tuntee kireydet omassa kropassaan.

- Käsittelyssä löytyi kipeitä paikkoja ja paljon jännityksiä. Oli aika toispuoleinen olo, ja nyt hoidon jälkeen helpottunut.

- Leuat tuntuvat rennommilta. Ja purentalihakset, se on oikeastaan se isoin juttu, kuvailee Heli Kahi tuntemuksiaan heti Jenni Rinteen ja Kirsti Leppäsen käsittelyn jälkeen.