1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Auringon kaltainen tähti nielaisemassa planeetan

Avaruusteleskooppi Hubble on löytänyt Ajomiehen tähdistöstä planeetan, jota emotähti on parhaillaan nielaisemassa. Tähden painovoima imee itseensä planeetan kaasukehää ja muuta materiaa.

Kuva: Nasa / ESA / G. Bacon

Ajomiehen tähtikuvion näytelmä tapahtuu 600 valovuoden etäisyydellä, joten se on liian kaukana, että Hubblen kamerat voisivat sitä kuvata. Teleskooppi on saanut havaintonsa ultraviolettisäteilyn perusteella.

Planeetta, jonka nimi on Wasp-12b, on 40 prosenttia suurempi kuin oman aurinkokuntamme suurin planeetta Jupiter. Tähti on tyypiltään oman aurinkomme kaltainen "keltainen kääpiö".

Hubble havaitsi planeetasta tähteen imeytyvää materiaa. Planeetan kaasukehä on kuumentunut 1 500 asteeseen ja paisunut kolme kertaa Jupiterin sädettä laajemmaksi.

Tutkijat uskovat, että Wasp-12b:n rata painuu tähteen 10 miljoonan vuoden sisällä, mikä avaruustieteessä on lyhyt aika. Planeetan rata on nyt niin lähellä tähteä, että sen "vuosi" kestää vain 1,1 maan vuorokautta.

Avaruustutkimuksessa kahden kohteen välinen materiavaihto ei ole harvinaista. Materian siirtyminen planeetasta tähteen on kuitenkin ennenäkemätöntä.

Hubblen havainto on julkaistu The Astrophysical Journal Letters -tiedelehdessä.