Yli tuhat sotilasta taistelee Jamaikassa huumepomon kaarteja vastaan

Yli tuhat sotilasta ja poliisia on iskenyt Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa paikallisen huumepomon tukialueille, jonne hänen aseelliset kaartinsa ovat linnoittautuneet estääkseen johtajansa pidätyksen. Ainakin kaksi poliisia ja yksi sotilas on saanut surmansa.

Ulkomaat
Jamaikalaiset sotilaat istuvat avolava-auton kyydissä Kingstonissa.
Jamaikalaiset sotilaat partioivat pääkaupunki Kingstonin kaduilla maanantaina.Mark Brown / EPA

Maailman vaarallisimpiin huumerikollisiin lasketun Christopher Coken aseelliset kaartit yrittävät estää viranomaisia pidättämästä ja luovuttamasta häntä oikeuden eteen Yhdysvaltoihin.

Kaartit ovat linnoittautuneet Kingstonin läntisiin slummeihin, missä muunmuassa reggae-legenda Bob Marley varttui lapsena. Osiin Kingstonia on julistettu poikkeustila.

BBC: Slummeissa ruumiita kaduilla

Väkivaltaisuudet katkaisivat ajoittain tien Kingstonin lentokentälle. Slummeissa on oletettavasti kuolonuhreja. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan slummeissa makaa ruumiita kaduilla. Coken kaartilaiset iskivät jopa Kingstonin pääpoliisiasemalle.

Yhdysvallat varoittaa kansalaisiaan matkustamasta Jamaikaan ja pelkää, että väkivaltaisuudet leviävät. Pääkaupunki Kingston on saaren etelärannikolla ja keskeiset turistikohteet pohjoisrannikolla.

Tulitaistelut levisivät maanantaina useisiin slummeihin, joihin on kerääntynyt Coken tukijoita eri alueilta. Laukaustenvaihto jatkui iltayöhön saakka paikallista aikaa. Hallitus katkaisi slummeista sähkön, helikopterit lentelivät etsintävalot päällä erityisesti Tivoli Garden -asuinalueen yllä.

Viranomaisilla ei ole tietoa, missä Coke piileskelee. Hän saattaa olla Kingstonin ulkopuolella. Cokea vastaan on nostettu New Yorkissa syyte humekaupasta ja aseiden salakuljetuksesta ja hänet yritetään saada oikeuden eteen Yhdysvaltoihin. Häntä odottaa todennäköisesti elinkautinen vankeusrangaistus.

Huumejengeillä suhteet puolueisiin

Jamaikan pääministeri Bruce Golding taipui muutama päivä sitten Yhdysvaltain esittämään Coken luovutusvaatimukseen vastustettuaan sitä yhdeksän kuukautta. Hänen mukaansa Yhdysvallat hankki todistusaineistoa Cokea vastaan salakuntelemalla.

Cokella väitetään olevan läheiset suhteet Goldingin työväenpuolueeseen. joka nimestään huolimatta on konservatiivipuolue. Toinen valtapuolue on kansallispuolue, joka parhaillaan on oppositiossa. Slummien asukkaat pitävät Cokea yhteisöjohtajanaan, joka järjestää sluemmeihin palveluita, joita hallitus ei välitä järjestää.

Kaksi valtapuoluetta perusti 1970-luvulla jengejä, jotka värväsivät kansalaisia äänestämään näitä puolueita. Jengeistä kehittyivät sitten huumeryhmittymät, jotka edelleen ovat yhteyksissä "synnyttäjäpuolueisiinsa".

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset