Kaupoissa varaudutaan uhkaavaan lakkoon

Elintarvikealaa uhkaavaan lakkoon on jätetty sovintoehdotus. Vastauksia odotetaan maanantaina klo 22.30 mennessä. Toteutuessaan lakko alkaisi ensi yönä, jos Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ja Elintarviketeollisuusliitto ETL eivät pääse sopuun työehdoista.

lakot
Myyjä täydentää leipähyllyä
YLE / Riikka Nurmi

Sopimusneuvottelut keskeytyivät sunnuntai-iltana ilman tulosta. Itä-Suomessa lakko koskisi 2000 työntekijää, meijerit ovat lakon ulkopuolella.

Elintarvikealalla työehtosopimuskiista on ollut harvinaisen pitkäkestoinen ja vaikea. Määräaikaisia lakkoja ja työsulkuja on ollut pitkin kevättä. Kaupat varautuvat jälleen uuteen lakkoon varastoja täydentämällä.

- Tällä viikolla lihaa riittää. Toivottavasti saadaan vielä makkaraakin enemmän, että olisi asiakkaalle tavaraa. Kyllä puute ensimmäisenä näkyy tuolla liha-, makkara- ja einespuolella, Maaningan S-Marketin marketpäällikkö Pasi Mäenpää sanoo.

Maaninkalaiset rauhallisin mielin ostoksilla

Maanantaina päivällä kaupassa ostoksilla olleet maaninkalaiset suhtautuivat tilanteeseen rauhallisesti.

- Kala liikkuu järvessä ja jos leipäpalan tarvitsee, sitä löytyy kyllä kaupoista. Lihassa se kyllä kysäsyttää, mutta kyllä sitäkin on löytynyt riittävästi, Valto Kuosmanen toteaa.

Leena Tikkanen puolestaan kertoo ostavansa hieman täydennystä pakastimeen, kun grillikausikin on jo aloitettu.

- Pahiten rassaa puute makkarasta, Laura Hiltunen sanoo.

Maaningalla ostoksilla olleet Eeva Soinen ja Matti Roininen toivoivat nopeaa sopua tilanteeseen. Pariskunta totesi myös, että olisi hyvä jo päästä normaalioloihin.

Työriidan aiemmissa vaiheissa kevään mittaan valtakunnansovittelija on jo ehtinyt antaa kaikkiaan kolme sovintoesitystä. Elintarviketyöläisten liitto on kuitenkin ne hylännyt.

Lähteet: YLE Savo