1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Laiton uhkaus

Suomi on uhkausten maa

Maahanmuuttokeskustelu käy maassamme kuumana. Asiasta vastaava ministeri on saanut tappouhkauksia. Tauno Tiusanen on viettänyt elämästään viisitoista vuotta ulkomailla, viidessä eri maassa. Vain Suomessa hänen henkeään on uhattu – omien mielipiteiden vuoksi.

Laiton uhkaus
YLE / Lahti

Saksaan suuntautui talousihmeen vuosina kansainvaellus. Paikallinen talous tarvitsi työvoimaa. Tuon ajanjakson keskellä muutin Saksaan paikallisen stipendin turvin.

Saavuttuani maahan jouduin terveystarkastukseen, vaikka olin lähtiessäni hankkinut lääkärintodistuksen. Sain määräyksen mennä tiettyyn sairaalaan. Rakennuksen ulkopuolella kaupattiin pieniä pulloja. Myyjä väitti sisällön olevan takuuvarmasti puhdasta, joten välttäisin riskin tekemällä kaupat. Kieltäydyin tarjouksesta ja sain terveen paperit omilla näytteilläni.

Kolme vuoden jälkeen muutin Sveitsiin. Isossa kuorma-autossa muuttokuormia oli kaksi, toinen minun. Ajoimme rajalle varhain aamulla, jotta saisimme kuormat ajoissa perille. Rajalla ei ollut tungosta.

Lastin tarkastanut virkailija kävi tavaroita läpi ja käski ajaa perävaunullisen rekan parkkipaikalle, jossa piti helteessä odottaa. Työpäivän päätteeksi virkailija antoi luvan jatkaa matkaa.

Odotuksella oli yksi ainoa syy. Virkailijan pahantahtoisuus muuttajia kohtaan.

Omaa mielipidettä ei saanut olla

Sveitsistä muutin Skotlantiin. Brittiläisvirkailijat suhtautuivat tulijoihin kiihkottoman kohteliaasti. Seuraavaksi lähdin Itävaltaan, jossa muodollisuudet sujuivat joustavasti. Sain kuitenkin kuulla, että tulijat entisen Jugoslavian alueelta aiheuttivat päänvaivaa viranomaisille.

Kymmenen vuoden seikkailun jälkeen palasin takaisin kotimaahan, jossa olin etukäteen käynyt sopimassa työpaikasta. Saavuttuani Suomeen sain todeta, ettei luvattua työpaikkaa ollutkaan olemassa.

Perustin oman yrityksen, jossa tarkastelin Neuvostoliiton ja muiden itäblokin maiden talouskehitystä. Arvelin, että Neuvostoliitto ei ehkä ole ikuinen, koska tutkimustulokset osoittivat supervallan mätänevän.

Palautteena sain kiitettävän määrän tappouhkauksia. Missään muussa maassa henkeäni ei ole uhattu.

Hieman ennen Neuvostoliiton romahtamista ennustin sen tapahtuvan. Sain kuulla, että mielipiteeni on isänmaalle vahingollinen. Perustuslaissa turvattu mielipiteenvapaus ei kohdallani ollut voimassa.

Tätä rajoitusta en voinut hyväksyä, joten muutin maasta pois, Skotlantiin. Toimenpide ei pelastanut Neuvostoliittoa ja sen tekemään YYA-sopimusta Suomen kanssa.

Lähteet: Tauno Tiusanen

Lue seuraavaksi