1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etäluettava sähkömittari voi tuoda yllätyssuuren laskun

Etäluettavat sähkömittarit aiheuttavat hämmennystä kuluttajissa. Mittareihin liittyy muun muassa ohjelmistovikoja, mutta useimmiten asiakkaiden tyytymättömyys johtuu laskutuskäytännön muuttumisesta. Talviajan lasku voi olla jopa moninkertainen kesään verrattuna.

Kotimaan uutiset
Etäluettava sähkömittari.
Kimmo Hiltula / YLE

Kemin energian asiakaspalveluteknikko Petri Lento myöntää, että etäluettavien mittareiden asennukset ovat saaneet osan asiakkaista epäilemään sähkölaskujensa oikeellisuutta.

- Reklamaatioita on tullut, mutta ne on selvitetty. Usein tyytymättömyys liittyy esimerkiksi siihen, että edellinen tasauslasku on tullut syksyllä ja etäluettava mittari asennetaan keväällä. Tällöin ensimmäinen asennuksen jälkeinen sähkölasku voi olla yllättävän suuri, Lento sanoo.

Satojen eurojen tasauslaskut raivostuttavat kuluttajia

YLE Perämereen yhteydessä olleelle Kemin Energian asiakkaalle etäluettavan mittarin tuoma sähkölasku oli suorastaan shokki.

"Kemin Energia vaihtoi etäluettavat mittarit huhtikuussa. Nyt tuli tasauslasku, joka ei käy järkeen millään laskuopilla. Vuosikulutus minulla on 8 000 kWh ja nyt sähköä olisi laskun mukaan mennyt 7 955 kWh! Mittarin asentanut mies vain käveli sisään ja ilmoitti, että nyt asennetaan etäluettava mittari, eikä puhunut mitään tulevasta tasauslaskusta!"

Petri Lennon mukaan ei ole kuitenkaan mitenkään tavatonta, että täysin sähkölämmitteisessä talossa jopa 80 prosenttia kulutuksesta tapahtuu talven aikana.

- Jos arviolaskutuksessa tavallinen kuukausilasku on ollut vaikkapa 175 euroa, voi todelliseen kulutukseen perustuva laskutus vaihdella kesäajan noin 75 eurosta talvikuukausien yli 250 euroon kuukaudessa, Lento valistaa.

Kaikki mittarit etäluettaviksi 2014 mennessä

Etäluettavissa mittareissa on ollut ohjelmistovikoja ja Kemin Energiallakin ohjelmistopäivityksiä on jouduttu tekemään. Laki edellyttää, että suurin osa sähkömittareista olisi etäluettavia vuoteen 2014 mennessä.

- Kemissä etäluettavia mittareita on nyt vajaa 4 000 ja uusia asennuksia tehdään vuosittain 3 400 lisää. Kemin Energian tavoitteena on sataprosenttinen kattavuus määräaikaan mennessä, Petri Lento sanoo.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi