1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tupakoimattomuus

Helsinki tyrmäsi savuttomat vuokra-asunnot

Helsingin suunnitelma rakentaa savuttomia vuokra-asuntoja on kariutunut. Enemmistö Helsingin asuntolautakunnasta äänesti tiistaina esitystä vastaan, joka olisi tuonut kokeiluluontoisesti tarjolle savuttomia vuokra-asuntoja.

tupakoimattomuus
Mies tumppaa tupakan
Yle

Esitystä vastaan äänestäneet lautakunnan jäsenet pelkäsivät kokeilun eriarvoistavan asuinalueita tai -taloja. Osa heistä vertasi tupakointia lemmikkieläimen pitoon tai siihen, että maahanmuuttajat tai mielentervedyaongelmaiset keskitettäisiin asumaan samoille alueille.

– Mielestäni tällaiset pelot ovat outoja, eihän tupakointia voi verrata näihin asioihin, sanoo aloitteen savuttomien asuntojen kokeilusta tehnyt Terhi Koulumies (kok.).

Koulumies toivoisi, että savuttomuutta kokeiltaisiin uudisrakennuskohteissa. Mikäli savuttomiin asuntoihin tulisi sankoin määrin hakemuksia, olisi se selkeä viesti päättäjille siitä, että savuttomia taloja kaivataan.

Esityksen puolesta ääänestivät Koulumies, Osman-Savala (sd.) ja Kiviluoto (kd.). Vastaan äänestivät Hänninen (ps.), Haarma (kok.), Rossi (kesk) ja Abdulla (vihr.)

Sauhuttelu rikkoo naapurisovun

Helsingin selvityksen mukaan tupakansavu on yksi suurimmista naapurisopua rasittavista tekijöistä. Tupakointi lisää myös korjauskustannuksia, sillä asunto on maalattava asukkaan vaihtuessa.

Espoossa sen sijaan ensimmäinen savuton vuokratalo on pian valmis. Kaikkiaan Espoossa on rakenteilla yli 400 kaupungin vuokra-asuntoa, joissa ei saa tupakoida.

Uusiin tai peruskorjattuihin asuntoihin muuttava allekirjoittaa taloon muuttaessaan tupakointia rajoittavan vuokrasopimuksen. Vuokralainen on myös vastuussa tupakoinnista mahdollisesti asunnolle aiheutuvista vaurioista.

Täysin ongelmatonta tupakoinnin rajoittaminen kaupungin vuokra-asunnoissa ei ole. Savuttomuutta ei voida liittää asukasvalintaperusteisiin, eikä se voi myöskään vaikuttaa asunnon saannin kiireellisyyteen.

Se voi kuitenkin jakaa hakijoita ja asukkaita, jos uudet vuokra-asunnot ovat savuttomia ja vanhat eivät.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi