1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuusenkerkät

Terveysruokaa suoraan kuusesta

Alkukevään lämpimät säät ovat saaneet kuusen nuoret versot eli kuusenkerkät hyvälle alulle. Ennusteiden mukaan niiden pitäisi olla ensi viikolla keräilykokoisia Keski-Suomessa. Kerkistä voi valmistaa monenlaista terveellistä syötävää ja juotavaa.

Kuusenkerkät
YLE Keski-Suomi

Kuusenkerkät sisältävät runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja. Kerkistä voi valmistaa esimerkiksi salaattia, teetä, siirappia, mehua tai vaikkapa hyytelöä. Vanha kansa myös torjui erinäisiä sairauksia ja vaivoja kuusenkerkkien avulla.

- Ennen vanhat ihmiset keräsivät suuhun paljon kuusenkerkkiä ja pureskelivat niitä. He torjuivat hammassärkyä, suutulehdusta ja keuhkoputkentulehdusta tällä keinoin. Ainoastaan tietysti keväisin, jolloin kerkät olivat tuoreita, kertoo eläkkeellä oleva metsänhoitaja Matti Eerola.

Hänen mukaansa kuusi ei kärsi, vaikka siitä keräisi kerkkiä talteen. Kuusenkerkkien keräämiseen ei kuitenkaan riitä pelkkä jokamiehenoikeus, vaan keräämistä varten pitää olla metsänomistajan lupa.

Siirappia ja yskänlääkettä

Kuusenkerkkäharrastaja Hilja Kaunikkila kertoo, että hän aikoo nyt kokeilla kuivattaa kerkkiä talven varalle. Aiemmin hän on pakastanut kerkkiä ja tehnyt niistä siirappia sekä teeaineksia.

- Kuusenkerkkiä voi käyttää yskänlääkkeenä. Pureskelee niitä sitten. Kerkät ovat jo aika hyviä, että kyllä nyt jo käy kerääminen, Kaunikkila vinkkaa.

Eerola puolestaan tekee kuusenkerkistä siirappia, jota hän nauttii aamupuuron kanssa. Kuusenkerkkäsiirappi säilyy hyvin. Eerolan mukaan kesällä tehty siirappi säilyy hyvin jääkaapissa ainakin jouluun saakka.

- Kuusenkerkkäsiirappi on ihan hyvää aamupuuron ja teen kanssa. Vanhan leivänkin kanssa se menee mukavasti. Säännöllisessä käytössä ei oteta kovin paljon kerralla, mutta joka päivä vähän, Eerola sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi