Tortut kostuvat ja Pallivaha kukoistaa Turussa

Turun Pallivaha on leivottu kevään aikana Suomen kartalle. Asialla on ollut muuan kovaääninen leskirouva Marja Tyrni. Kaupunki onkin nyt hyödyntämässä Pallivaha-huumaa matkailussa.

viihde
Aku Hirviniemi Marja Tyrninä.
Aku Hirviniemi Marja Tyrninä.MTV3 tiedotus

Näyttelijä Aku Hirviniemen luoma hahmo Marja Tyrni kertoo räväkällä tyylillään Pallivahasta.

- Hyvä paikka elää ja yrittää. Ja jakaa torttua. Tuntuu, että Pallivahassa on Runebergin päivä aina vaan, että siihen malliin torttua jaan. Tilauksia tulee päivittäin, Tyrni nauraa.

Pallivahaa voisi hyödyntää matkailussa

Turkulainen opas Aiju von Schöneman patistaa paikallisia käyttämään huomiota hyödyksi.

- Jos Paavo Nurmi juoksi Suomen Euroopan kartalle, Marja Tyrni leipoi Pallivahan Suomen kartalle. Onhan tässä nyt hirveästi potentiaalia, von Schöneman iloitsee.

Marja Tyrnin mielestä nyt pitäisi satsata matkailuun. Tyrni latelee listan suosikki kohteistaan.

- Kyllä kannattaa käydä katsomassa kulttuurihistoriallisesti tärkeä Pallivahan yläaste. Minä olen siellä opettanut kotitaloutta, ov eli opintoja vailla kylläkin. Olen yrittänyt pallivahalaisia lapsia ojentaa ja kurissa pitää ja hyvin ovat pärjänneet. Ei ole montaa rikollista tullut meidän kulmilta. Tietysti muutama ahdistava tapaus on tullut minunkin nuorista. Kaksi heistä päätyi Kakolaan ja yksi kunnanvaltuustoon.

Tyrnillä on vetoa myös turistioppaaksi. Reittiäkin hän on jo suunnitellut.

- Pallivahan jälkeen laitettaisiin tortturalli käyntiin ja hurautettaisiin Kaarinan Ala-Lemuun ja sitten käytäisiin Suikkilan kaupunginosassa. Ja lopuksi käytäisiin katsomassa lerpahtanut Myllysilta. Naapurille kävi kerran sellaisesti kanssa, että laittoi liian vähän munaa torttuun ni jo lerpahti. Resepti meni päin seiniä. Kävi kuin Myllysillalle, Tyrni rätkättää.

Tyrnin mukaan hän saa edelleen kävellä rauhassa Pallivahassa, vaikka onkin nyt koko kansan tuntema.

- Olen Pallivahassa jo pitkään ollut tunnettu henkilö. He tietävät, että olen täysin vaaraton. Mutta Turun keskustassa ihmiset juoksevat karkuun.

Pallivaha on kuulu isosta kivenlohkareestaan. Tämän historiasta on monia tulkintoja. Sellainen löytyy myös Marja Tyrniltä.

- Historia perustuu isoon kivenmurikkaan. Aikoinaan kivikaudella saksalaiset tiputtivat lentokoneesta. Sodan aikaan. Siihen jämähti ja siitä tuli Pallivaha.

Mistä se nimi oikein tulee?

Kärsämäen kaupunginosassa sijaitsevan Pallivahan nimi jää mieleen, ja paikallisten mukaan varsinkin pienet lapset kiusaavat pallivahalaisia kavereitaan.

Aiju von Schöneman tarkentaa nimen historiaa. Palli tarkoittaa tuolia tai jakkaraa ja vaha tarkoittaa siirtolohkaretta.

- Isoihin kiviin on tykätty liittää jos jonkinlaista tarinaa. Ainakin paikalliset tietävät, että kiven alla asuu mörköjä ja rosvoja, von Schöneman kertoo.

Lähteet: YLE Turku