1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aurajoki

Viri Teppo-Pärnä teki tiestä kulttuurikohteen

600 vuotta sitten Turun keskustasta lähti tie, joka johti Aurajoen varren savipeltoja mukaillen aina Oripäähän asti, josta se jatkui harjumaastossa Köyliöön ja Ulvilaan. Aurajokisäätiö kutsuu tuota Turun ja Satakunnan yhdistänyttä tietä Aurajoen maisematieksi.

Aurajoki
Viri Teppo-Pärnä.
Viri Teppo-Pärnä.YLE / Jorma Tuominen

Säätiö on nyt julkaissut Tien lumo -nimisen kirjasen tuosta kulkuväylästä. Arkkitehti Viri Teppo-Pärnä esittelee lukijalle Vanhan Tampereen- ja Turuntien maisemia uusista näkökulmista. Aurajoen maisematieksi kutsuttu reitti oli jo keskiajalla tärkeä linkki Varsinais-Suomesta Satakuntaan.

- Tässä voi ihan lähellä Turkua seurata meidän todellista ruoka-aittaa eli viljapeltoja, Teppo-Pärnä muistuttaa.

Itse Keski-Suomesta kotoisin oleva arkkitehti sanoo ymmärtävänsä peltojen merkityksen paremmin kuin ikänsä peltojen keskellä asuva. Kuvaava nimi reitille olisikin Teppo-Pärnän mielestä Viljatie.

- Meidän pitäisi saada karttoihin näitä vihreitä reunuksia teille, kuten Keski-Euroopan kartoissa. Itse olen välillä suorastaan pettynyt perinteisiin tunnettuihin reitteihin, kuten Hämeen Härkätiehen ja Kuninkaantiehen. Siellä on aika sellaisia pitkiä ja tylsiä metsäosuuksia, Teppo-Pärnä perustelee.

Teppo-Pärnä suosittelee, että Aurajoen maisematielle kannattaa lähteä kävellen kameran tai piirustuslehtiön kanssa ihailemaan maisemia. Toisaalta autoilullakin on puolensa: vauhdissa maiseman voi nähdä aivan uusin silmin.

- Vauhdissa voi tulla maisemaportteja tai solia, jotka tuovat hetken nautinnon kuin katsoisi filmiä.

Nopeusrajoitusta pitäisi alentaa

Joitakin parannuksia tiehen hän kuitenkin toivoisi.

- Nopeutta voisi laskea 50 kilometriin tunnissa ajatellen asukkaita siinä varrella. Vaihtoehtoreittinä on kuitenkin Tampereentie, jota pääsee nopeasti.

Moottoripyöräilijöiden pärinästä Teppo-Pärnä ei myöskään välitä, vaikka poikkeuksiakin on.

- Herrasmiespyöräilijät ovat edelleen tervetulleita ja pysähtymään kaikkiin museoihin, joita siinä tien varrella on. Kunhan eivät nosta sitä nopeutta ja pöristele pakoputkillaan aivan kauheasti, Teppo-Pärnä naurahtaa.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi