Viilto voitti Vaajakosken arkkitehtuurikilpailun

Vaajakosken keskustan arkkitehtuurikilpailu on ratkennut. Voiton vei yksimielisesti ehdotus nimeltä "Viilto", jonka tekijä on arkkitehti SAFA Petri Laaksonen.

Vaajakoski, Jyväskylä
Vaajakosken arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus nimeltä "Viilto".Petri Laaksonen, arkkitehti SAFA

Palkintolautakunnan mielestä kisan voittanut ehdotus on voimakastahtoinen ja varmaotteisen pelkistetty visio, joka viiltää Vaajakosken kaupunkirakenteen kohti virranrantaa. Koko kilpailualue on tasapainoisesti käsitelty ja uudesta Vaajakoskesta muodostuu eheä kokonaisuus.

Palkintolautakunnan mukaan tekijä on poikkeuksellisesti saanut häivytettyä radan ja Leppävedentien muodostamat rajavyöhykkeet sekä muodostanut selkeän kävelykeskustan kuitenkaan unohtamatta toimivia liikennejärjestelyjä. Lopputuloksena on urbaani visio uudelleen rakentuvasta kylästä, jolla on vahva historiallinen perintö.

Toiseksi kilpailussa tuli ehdotus nimeltä "Cittadina" ja kolmanneksi ehdotus "Current". Lunastukset menivät ehdotuksille "Alea" ja "Tumma suklaa" ja kunniamaininnat saivat ehdotukset "Viiskulma", "Raami", "Willy Wonka" ja "Karamelli".

Yhteensä kilpailuun vastaanotettiin 40 hyväksyttyä kilpailuehdotusta.

Kilpailussa hyvä taso

Arkkitehtuurikilpailun tarkoituksena oli löytää kestävä ratkaisu Vaajakosken keskustan kehittämiseksi. Tavoitteena oli parantaa Vaajakosken keskustan elinvoimaisuutta. Erityisesti haluttiin löytää toimiva ja näkemyksellinen suunnitelma, joka yhdistäisi Vaajavirran rannan ja Vaajakosken ydinkeskustan toiminnalliseksi kokonaisuudeksi.

Palkintalautakunnan mielestä kilpailussa oli hyvä taso. Kilpailijat olivat perehtyneet tehtävään huolellisesti ja ehdotukset esittivät monipuolisesti erilaisia uusia ideoita Vaajakosken keskustan kaupunkirakenteen kehittämiseksi.

Kilpailun tulos vastasi järjestäjien odotuksia. Se antaa mahdollisuuden laatia Vaajakosken keskustalle tulevaisuuteen tähtäävä kokonaissuunnitelma hyödyntämällä parhaiden ehdotusten tarjoamia ideoita ja uusia ratkaisutapoja.

Työt kiinnostivat verkossa

Yleisö pääsi katsomaan ja kommentoimaan kilpailuehdotuksia arvostelun aikana kilpailun internet-sivulla. Kävijöitä sivustolla oli lähes 5000.

Kaikki kilpailuehdotukset saivat kommentteja, mutta yleisöpalaute ei vaikuttanut töiden arviointiin.

Kilpailun järjesti Jyväskylän kaupunki. Palkintolautakunnan jäseniä olivat kaupunginjohtaja Markku Andersson, joka toimi myös palkintolautakunnan puheenjohtajana, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veijo Koskinen, kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Aimo Asikainen, kaupunginarkkitehti Ilkka Halinen, apulaiskaupunginarkkitehti Tuija Solin ja asemakaava-arkkitehti Anne Sandelin.

Suomen Arkkitehtiliiton nimeäminä jäseninä olivat arkkitehti SAFA Jussi Murole sekä arkkitehti SAFA Vesa Humalisto. Palkintolautakunnan sihteerinä toimi arkkitehti Mervi Savolainen ISS Proko Oy:stä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi