Uusi laki rasistisista rikoksista herättää pelkoja sananvapauden kaventumisesta

Valmistelussa oleva uusi laki rasistisista rikoksista on herättänyt vahvaa kritiikkiä. Uusi laki saattaisi pelottaa ihmisiä olemaan käyttämättä sananvapauttaan ja siirtää internetissä toimivia palstoja ulkomaille.

Kotimaa
Oikeusministeri Tuija Brax ja oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikka.
Oikeusministeri Tuija Brax ja oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikka keskustelivat Aamu-tv:ssä valmisteilla olevasta lainsäädännöstä, jonka tarkoitus on kitkeä rasismia. Useat eduskuntapuolueet ovat jo ehtineet arvostella suunniteltua lainsäädäntöä.

Uuden valmisteilla olevan lain rasistisista rikoksista on pelätty tarkoittavan sitä, että yhdistys tai puolue joutuu vastaamaan oman jäsenensä sanoista. Aamu-tv:ssä vieraillut oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kumoaa tällaiset pelot.

- Jotta yhdistys tai puolue tuomittaisiin, yhdistyksen johdon täytyisi hyvin aktiivisesti vaikuttaa jäsenensä tekoon. Eli yhdistyksen olisi käskettävä tai osallistuttava rikokseen, Brax selittää.

Myös voimakas yhdistyksen laiminlyönti voisi johtaa rangaistukseen. Se tarkoittaisi esimerkiksi tilannetta, jossa poliisi pyytäisi yhdistystä esimerkiksi poistamaan yhdistyksen internet-sivuilta uhkaavaa tai loukkaavaa materiaalia, mutta yhdistys ei suostuisi sitä tekemään.

Yksityinen ihminen ei joutuisi rikosvastuuseen, jos esimerkiksi joku laittaisi toisen Facebook -sivuille linkin rasistiseen materiaaliin.

- Silloin teko olisi rangaistavaa jos yksityinen ihminen tietoisesti levittää materiaalia, joka sisältää esimerkiksi kiihottamista kansanryhmää vastaan, Brax oikaisee.

Sananvapautta ehkäisevä laki

Oikeustieteen tohtorin Päivi Tiilikan mielestä uusi laki rasistisesta rikoksesta olisi periaatteellisesti merkittävä asia, vaikka käytännössä tuomitseminen olisi harvinaista.

- Se saattaisi olla sananvapauden käyttöä ehkäisevä tai sillä saattaisi olla pelottavaa vaikutusta, Tiilikka sanoo.

Myös sananvapauden ja yksityisyyden puolesta puhuvan Electronic Frontier Finland -yhdistyksen puheenjohtaja Tapani Tarvainen uskoisi uuden lain rajoittavan sananvapautta.

- Ihmisten pitäisi vapaasti saada muodostaa mielipide kaikista asioista. Myös vaarallisia, vastenmielisiä ja vääriä mielipiteitä pitäisi saada sanoa julkisesti, sanoo Tarvainen.

Hänen mukaansa uudessa lakiluonnoksessa pelotellaan palstojen pitäjiä poistamaan ainestoa, joka ehkä on laitonta.

- Käytännössäkään se ei ole mahdollista ja aiheuttaa sen, että kirjoittelu siirtyy ulkomaisille palstoille, Tarvainen sanoo.

Väkivaltaan kehotus ei ole mielipide

Oikeusministeri Tuija Brax ei ymmärrä Tarvaisen vaatimaa mielipiteenvapautta kaikkeen sanomiseen.

- Se ei ole mielipide kehottaa väkivaltaan jotain kansanryhmää vastaan. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ollut tässä asiassa hyvin selvä, Brax sanoo.

Hänen mukaansa on itsestään selvää, että kehotus väkivaltaan tai muihin kamaliin tekoihin tai syrjintään jotain kansanryhmää vastaan ei nauti mielipiteenvapautta.

Lähteet: YLE Uutiset