Hyttysiä on hätistelty Etelä-Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin

Monella on jo tälle vuodelle ilmestynyt käsivarsiin ja jalkoihin kutiavia, ikäviä paukamia. Lämpimän ilman myötä inisijöitä kuoriutui paljon yhtäaikaisesti.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Hyttynen sormella
Hyttynen on kesän uskollinen kaveri.Yle

Tuntuu siltä, että aina kesän kynnyksellä ihmiset valittavat hyttysten invaasiosta. Tällä kertaa valitukseen on jopa aihettakin, sillä talven ja kevään sääolosuhteet ovat olleet suosiollisia kiusallisille inisijöille. Viimeinen pisara oli toukokuinen suhteellisen pitkä hellejakso, joka auttoi hyttysiä kuoriutumaan. Esimerkiksi Porvoon saaristossa on välillä ollut lähes mahdotonta nauttia kevätillasta hyttyspaljouden takia.

- On vaikea sanoa onko hyttysiä nyt erityisen paljon, mutta toki viime vuosiin verrattuna määrä on suurempi, arvioi hyttystutkija Juhani Itämies.

Helteen myötävaikutuksella hyttyset siis kuoriutuivat yhtäaikaisesti. Ihmiset myös hikoilivat kuumina päivinä paljon ja näin hajuviesti hyttysille oli voimakas. Ne hyökkäsivät innokkaasti ihmisten kimppuun. Myös tuulet olivat leutoja.

Itämies ei usko, että tämän loppukevään sääsket olisivat mitenkään tavallista ärhäkämpiä ja aiheuttaisivat normaalia enemmän vaivaa.

- Tietysti, jos heti tulee paljon pistoja niin ihon reaktiot voivat olla voimakkaampia kuin tavallisesti. Viimekesäinen immuniteetti on myös talven jäljiltä menetetty ja siksi puremapaukamat saattavat olla isompia.

Kuivuus tai pakkaset koituisivat kohtaloksi

Sään puolesta vain täydellinen kuivuus voisi säästää keski- ja loppukesän hyttysiltä. Jos enää ei sataisi ollenkaan, maassa jo olevat suuret vesimäärät kuivuisivat pikkuhiljaa pois. Myöhemmin kuorituvien lajien elinolot heikkenisivät kuivuuden myötä merkittävästi.

- Toinen mahdollisuus on se, että tulisi kovat parin viikon pakkasjaksot, mutta sitä tuskin kukaan toivoo, Itämies naurahtaa.

Muista kevään pörriäisistä on vielä liian aikaista sanoa mitään. Esimerkiksi paarmojen tilanne selviää juhannuksen tai heinäkuun alun tienoilla. Tosin jos alkukesä on lämmin, niin paarmoja on helteenystävinä odotettavissa paljon.

Itämiehen mukaan sääskien torjunnan kannalta on jokaisen hyvä kehittää hermojaan. Metsässä tai pihamaalla ei kannata alkaa hirvittävästi heilumaan, sillä mitä enemmän mellastaa ja heiluu sitä innokkaammin hyttyset iskevät.

Lähteet: YLE/Reetta Arvila