Putin saapui Lappeenrantaan

Venäjän pääministeri Vladimir Putin vierailee tänään Suomessa. Hän osallistuu EU-Venäjä-innovaatioforumiin Lappeenrannassa. Vierailun aikana allekirjoitetaan myös Saimaan kanavan uusi vuokrasopimus. Putinin kone laskeutui Lappeenrannan lentokentälle hetki sitten ja Putin siirtyi heti Lappeenrannan rautatieasemalle.

Kotimaa
Vladimir Putin.
EBU/ORT

Lappeenrannan lentokentällä Putinia olivat vastassa muuan muassa valtiosihteeri Risto Volanen ja Moskovan suurlähettiläs Matti Anttonen. Putinin kone lähti Moskovasta noin 40 minuuttia aikataulusta myöhässä.

Lappeenrannan lentokentän päädyssä olevien markettien läheisyydessä on satoja ihmisiä seuraamassa Putinin saapumista. Ihmiset olivat saapuneet paikalle polkupyörillä ja kävellen. Parkkipaikat ovat lisäksi täynnä autoja.

Lentokentältä Putin siirtyy suoraan Lappeenrannan rautatieasemalle, jossa Putinia odottaa myös satapäinen yleisö. Asemalta hän lähettää matkaan uuden Helsingin ja Pietarin välisen Allegro-junan yhdessä pääministeri Matti Vanhasen kanssa. Liikennöinti nopeajunilla aloitetaan vuoden lopussa.

Putinin vierailun vuoksi Lappeenrantaan on saapunut myös Aluepalautus ry:n jäseniä, jotka osoittavat mieltään Karjalan palautuksen puolesta Venäjän pääministerin vierailureitin varrella.

Pääministerien tiukka ohjelma

Pääministeri Vladimir Putin saapui Suomeen pääministeri Matti Vanhasen kutsusta. Pääministerit puhuvat Lappeenrannassa muun muassa taloudellisesta yhteistyöstä, ympäristökysymyksistä ja liikenteestä. Erityisenä keskustelunaiheena on Itämeren suojelu. Keskusteluissa odotetaan nousevan esille myös lyhytaikainen viisumivapauskokeilu Suomen ja Venäjän välillä.

Pääministerit allekirjoittavat Lappeenrannassa Saimaan kanavan vuokrasopimuksen. Sen mukaan Venäjä vuokraa omalla puolellaan olevan Saimaan kanavan ja siihen liittyvän alueen Suomelle. Sopimuksella turvataan kanavaliikenne 50 vuodeksi. Nykyisin voimassa oleva sopimus tehtiin vuonna 1963.

Putin liikkuu minuuttiaikataululla

Vladimir Putinin oli määrä laskeutua Lappeenrannan lentokentälle torstaina jo kello 13. Putinin saapuminen kuitenkin myöhästyi. Lentokentältä Putin delegaatioineen siirtyy Lappeenrannan rautatieasemalle, joka lienee ainut paikka nähdä naapurimaan pääministeri lähietäisyydeltä.

Rautatieasemalta Suomen ja Venäjän pääministerit siirtyvät Lappeenrannan kaupungintalolle, jossa molemmat pitävät oman puheenvuoronsa innovaatioforumissa.

Alustavan aikataulun mukaan pääministerien oli määrä kävellä kaupungin halki Lappeenrannan Raatihuoneelle, mutta tämänhetkisten tietojen mukaan kävelyä kaupungin halki ei toteuteta. Lappeenrannan Raatihuoneella pääministerit käyvät kahdenvälisiä neuvotteluita ennen kanavasopimuksen allekirjoitusta.

Virallisen ohjelman jälkeen pääministerit jatkavat Etelä-Karjalassa yksityistä iltaohjelmaa. Siihen kuuluu alustavien tietojen mukaan ainakin kalastusta. Valtioneuvoston kanslian mukaan Putin ei yövy Etelä-Karjalassa, vaan lähtee myöhemmin illalla paluumatkalle. Lappeenrannassa liikkuvien huhujen mukaan Putin saattaisi hyvin viihtyessään kuitenkin yöpyä maakunnassa. Vaihtoehtoisiksi yöpymispaikoiksi ovat olleet ollut ehdolla Imatran Valtionhotelli tai Taipalsaarella maatilamatkailua harjoittava yritys.

Mittavia järjestelyjä

Lappeenrannassa tehdään pääministeri Vladimir Putinin vierailun takia mittavia turvallisuusjärjestelyjä. Keskustassa rajoitetaan pysäköimistä keskiviikkoillasta alkaen. Torstaina Kaupungintalon parkkipaikat ja Raatihuoneen ympäristö rauhoitetaan autoilta. Ajoneuvosaattueiden vuoksi liikenne jouduttaneen hetkittäin katkaisemaan lentokentän ja kaupungin keskustan alueella. Rajoitukset ovat kuitenkin lyhytkestoisia. Kaupungin keskustassa muutamissa kortteleissa rajoitukset ovat tuntien mittaisia.

Lappeenrannan kaupungille sekä innovaatioforum että Putinin vierailu ovat merkittäviä tapahtumia. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen pitää Putinin vierailua arvostuksen osoituksena kaupungille siitä työtä, jota Lappeenrannassa on tehty Venäjä-suhteissa.

- Hienoa, että Saimaan kanavan vuokrasopimuksen jatko vihdoin varmistuu ja että sopimus allekirjoitetaan nimenomaan Lappeenrannassa, iloitsee kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

Hänen mukaansa innovaatioforumin vieraat ovat viihtyneet hyvin ja antaneet hyvää palautetta järjestelyistä sekä kaupungille että Lappeenrannan yliopistolle.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala