Palavastakivestä Virolle vientivaltti

Öljypitoisen liuskekiven eli ns. palavankiven arvo on kovassa nousussa, kun maailman raakaöljyvarat hupenevat. Suomalaisyhtiö Outotec on kehittänyt aiempaa tehokkaamman menetelmän öljyliuskeen hyödyntämiseksi. Uudesta tekniikasta on muodostumassa suomalais-virolaiselle yhteisyritykselle melkoinen vientituote.

Koillis-Viron Narvaan rakennetaan uusia öljyliuskeen eli palavankiven jalostuslaitoksia. Öljyliuskeen hyödyntäminen sähköntuotannossa vähenee, mutta kivestä jalostetuille polttoöljyille ennakoidaan kasvavaa kysyntää raakaöljyvarojen huvetessa.  Kuva: Risto Vuorinen

Öljyliuske eli palavakivi on ollut vuosikymmeniä Viron energiatuonnon kivijalka. Sähkön tuottaminen kivestä ei kuitenkaan ole ongelmatonta, sillä se saastuttaa ilmaa ja pohjavesiä. Euroopan unionin painostuksesta Virossakin onkin pakko siirtyä tuottamaan sähköä muilla menetelmillä.

Palavankiven tarina ei ole kuitenkaan lopussa, sillä maapallon öljyvarojen hupeneminen on nostanut öljyliuskeen arvon uusiin mittoihin.

Viron valtion energiayhtiö Eesti Energia lupaa, että ennen pitkää autotkin liikkuvat öljyliuskeesta jalostetulla polttoaineella. Eesti Energian laitoksilla Narvassa on syntynyt jo pitkään erilaisia öljytuotteita muun muassa lämpökeskusten, sähkölaitosten ja laivojen tarpeisiin.

Pontta puheille antaa uusi öljyn haltuunottomenetelmä, jonka suomalaisyhtiö Outotec ja Eesti Energia ovat kehittäneet.

- Palavakivi pystytään hyödyntämään kokonaan. Prosessi ei tarvitse lisäenergiaa eikä myöskään vettä. Nämä seikat tekevät tästä ympäristöystävällisemmän kuin muut käytössä olevat öljynjalostusmenetelmät, kehuu Eesti Energian hallituksen puheenjohtaja Sandor Liive.

Narvassa ilmaa saastuttava sähkön tuotanto supistuu, mutta öljynjalostus kasvaa. Puolentoista vuoden kuluttua Narvaan valmistuu maailman nykyaikaisin palavankiven öljytehdas, joka tuottaa aluksi yli kaksi miljoonaa barrelia öljyä vuodessa. M yöhemmin laitoksen kapasiteetin on määrä tuplaantua.

Nyt kehitetty uusi tekniikka on virolais-suomalaiselle yhtiölle melkoinen vientituote: öljyliusketta löytyy eri puolilta maapalloa moninkertainen määrä raakaöljyvaroihin verrattuna.

Juuri allekirjoitetun sopimuksen mukaan rakennetaan aluksi Jordaniaan liuskeöljylaitos suomalais-virolaisin piirustuksin. Lisää teknologian myyntisopimuksia on tulossa.

- Perustehtävänämme on teknologian myynti. Virossa sijoitamme tehtaisiin, muualle haluamme myydä teknologiaa, Liive kertoo.

Perinteiset öljyvarat hupenevat nopeasti myös Yhdysvalloissa. Sielläkin apuun tulevat maan valtavat öljyliuskevarat. Suomalais-virolainen tekniikka on tehnyt jo ensimmäiset valloituksensa Yhdysvaltain markkinoilla.