Kypäräpakko ei ole lisännyt pyöräilykypärän käyttöä

Suomessa on pyöräilykypäräpakko, mutta käyttämättä jättämisestä ei kuitenkaan jaeta rangaistuksia ja sakkoja. Käyttöpakon tullessa voimaan kypärän käyttö lisääntyi jonkin verran.

Vaikka käyttö aluksi lisääntyi, tasoittui se nopeasti takaisin alkuperäiselle tasolle. Liikenneturvan aluekouluttaja Timo Määtän mukaan käyttöpakon tarkoituksena herätellä pyöräilijöitä huomaamaan, kuinka tärkeä kypärä on heidän oman turvallisuutensa kannalta.

Joka kolmas suomalainen käyttää pyöräilykypärää. Suurin käyttäjäryhmä ovat alle 7-vuotiaat lapset, jotka ajavat omalla pyörällä. Vähiten kypärää käyttää 13 – 17-vuotiaiden ryhmä.

Aikuisten esimerkki kypärän käytössä on tärkeää. Silti vain 37 prosenttia aikuisista käyttää itse kypärää kuljettaessaan lasta pyöräistuimessa.

Kypärät aiempaa mukavampia

Kypärät ovat kehittyneet vuosien saatossa, joten nykyajan malleja kannattaa käydä kokeilemassa, varsinkin jos aikaisemmat kokemukset ovat ensimmäisistä markkinoille tulleista malleista. Pyöräkauppias Sauli Lindström kertoo, että kypärien suurin kehitys on varmaan käyttömukavuus. Ja turvallisuuskin on siinä samalla parantunut.

Kypärässä olevan säätöpannan avulla sen voi säätää omaan päähänsä sopivaksi. Nykyajan kypärät ovat keveitä ja ilmavia. Niiden hinta vaihtelee ominaisuuksien mukaan.

- Halvimmissa kypärissä hinnat lähtevät vajaasta 30 eurosta, mutta meillä menee eniten 50–70 euron hintaisia kypäriä, sanoo Lindström.