1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihdeohjelmat

O-studiossa kohtasi tv-viihteen kerman

Ihminen elää aikansa mutta legendat elävät ikuisesti. Ravintola Ohranjyvä muodostui tamperelaisen tv-viihteen kohtauspaikaks 60- ja 70-luvulla. Lempinimeltään se oli O-studio. Ohranjyvä nousi myös Kummelin sketsien aiheeksi 1990-luvulla. Silloin kulta-aika oli jo mennyttä.

viihdeohjelmat
Pojat Ravintola Ohranjyvän portailla 1960-luvulla
Ravintola Ohranjyvän portailla 1960-luvullaTampere-Seuran arkisto

- Nimi O-studio oli suoraa jatkoa Tohlopin A-, B-, ja C-studiolle, sanoo Raimo Mikkola. Hän on toiminut järjestäjänä lukuisissa elokuvissa ja TV2:n teatterituotannoissa.

Mikkola alkoi käydä Ohranjyvässä jo 1960-luvun lopulla eli silloin, kun televisiotoiminta oli vielä Frenckelissä.

Juhla jatkui O-studiossa

- Ohranjyvän henkeen vaikutti jo pelkästään sen sisustus. Pitkä penkki oli paikka, jossa ei kerta kaikkiaan voinut olla tutustumatta muihin.

Paikka täyttyi etenkin Ilveksen pelien jälkeen, sillä useimmat olivat Ilveksen kannattajia.

Ohranjyvässä railakkaimpia olivat vaput ja uudenvuoden juhlat .

- Mutta oli juhla mikä tahansa, niin aina odotettiin, että koska pääsee Ohranjyvään, muistelee Mikkola.

Hän onnistui taltioimaan ravintolan kantaporukan henkeä videokamerallaan 1980-luvulla ja myöhemmin 2005, kun paikka juhli vuosijuhlaansa.

Omat ryhmittymät

Ohranjyvässä kävi monenlaista porukkaa: kuvaajia, kuvaussihteereitä, isäntiä, kirjailijoita ja laulajia. Keskeisin ryhmä oli kuitenkin television viihdetoimitus.

- Tärkein hahmo oli toimittaja Jarmo Porola, jonka nimikkopaikalle ei kukaan muu istunut. Ja jos istui, niin henkilöunta ohjasi muualle. Porolalle kerrottiin viimeiset kuulumiset. Porola eli ”Porski” kuunteli silmät kiinni ja laukaisi sitten tuomionsa.

Ohranjyvän maine levisi. Paikkaa tultiin katsomaan muualtakin maasta.

Jyrki Otila ja Reijo Salminen keksivät kysymyksiä visailuihin. Elettiin aikaa kun Thilia Thalia -sarjan teko oli kiihkeimmillään.

- Muita ryhmittymiä olivat ns. kulttuuriryhmä . Myös sodan aikaisia Mannerheim-ritareiksi yltäneitä lentäjäveteraaneja kävi, muistaa Mikkola.

- Tommi Liuhala, Paapan Perustaja Innanen, Esko Leimu, portsarit Sundqvist, Salminen ja Pirinen. Heinvahokin näkyy poikenneen, Mikkola luettelee nimiä, joita videolla vilahtaa.

Paikka oli hyvin miehinen. Vaimot olivat sidottuja lapsenhoitoon ja pääsivät mukaan vasta 1980 -luvulla.

Kulta-aika hiipuu

Kun kanta-asiakkaista vanhimmat alkoivat käydä Ohranjyvässä jo 1960-luvulla, on luonnollista, että moni kantajengin hahmo on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen

- O-studion kulta-aika alkoi hiipua 90-luvulle tultaessa, Mikkola sanoo.

- Monet eivät innostuneet kuvaamisesta, mutta onneksi tuli kuvattua. Tätä henkeä ei enää voi tavoittaa, myhäilee Mikkola videota katsellessaan .

Viimeisen tallenteen lopussa Moro-lehden toimittaja Olli Kemmo tiivistää O-studion henkeä verraten paikkaa miehen kirkkoon, jossa on tilitetty kaikki asiat. Paikka on Kemmon mukaan yksinäisyyden torjunnan etäistorjuntapesäke, jota ilman mielenterveyspotilaita olisi ainakin 13 enemmän.

Lähteet: YLE Tampere / Mauri Tikkamäki

Lue seuraavaksi