1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Välkkärit liikuttavat koululaisia Myrskylässä

Myrskylässä on saatu hyviä kokemuksia ohjatusta välituntiliikunnasta. Nuoren Suomen kouluttamien Välkkäri-ohjaajien tarjoama liikuntatuokio on vähentänyt kiusaamista ja rauhoittanut oppilaita.

Kirkonkylän koululla Myrskylässä on tänä lukuvuonna otettu ilo irti liikunnasta päivittäin.

Nuori Suomi -liikuntajärjestön kouluttamat viidennen ja kuudennen luokan oppilaat toimivat vuoroin välituntitoiminnan ohjaajina. Koulun viides-kuudesluokkalaisista 80 prosenttia halusi osallistua vapaaehtoiseen Välkkäri-ohjaajakoulutukseen. Yksi Välkkäri-ohjaajista on viidesluokkalainen Elsa Harrop.

- Se on kivaa olla pienempien seurassa välillä ja nähdä, kuinka innostuneita pienemmät on siitä, että on erilaisia, välitunnille sopivia leikkejä, sanoo Harrop hymyssä suin vasta pidetyn välituntituokion jälkeen.

Kiusaaminen vähentynyt

Syksyllä aloitettu Välkkäri-toiminta näkyy koulun arjessa muuallakin kuin kasvavana kuntona, kertoo rehtori Vesa Karjalainen.

– Tässä Välkkäri-toiminnassahan on mukana oppilaita kaikilta luokka-asteilta eli toimitaan yli luokkarajojen. Silloin oppilaat tulevat keskenään tutummiksi ja sitä myöten varmasti kiusaaminen tuttujen kesken vähenee, kertoo Karjalainen tyytyväisenä.

Saman on huomannut myös Elsa Harrop.

– Kyllä musta tuntuu, että kiusaaminen on vähentynyt aika paljon. Nyt kun on leikin lomassa huomannut, minkälaisia toiset ihmiset oikeasti ovat. Jos on saanut vaikka huomata, että joku pienempi koulukaveri onkin tosi nopea, niin silloin on voinut löytää helpommin kaltaisensa kaverin, arvelee Harrop.

Lapset haluavat lisää liikuntaa

Nuori Suomen viitos-kuutosluokkalaisista kouluttamat Välkkäri-ohjaajat tarjoavat ohjatun liikuntatuokion kaikille koulun oppilaille. Ilmoitus Välkkäri-tuokion ohjelmasta tulee ilmoitustaululle aamulla.

Ohjatulle liikunnalle on selvä tilaus koulussa, sillä kaksi kolmesta haluaisi koulutyöhön lisää liikuntaa. Ennen kuin lukujärjestykseen saadaan lisää liikuntatunteja, liikkumisen nälkää voi taltuttaa välitunnillakin.

– Usein ehkä 70 prosenttia koulun oppilaista saattaa olla välillä aktiivisessa Välkkäri-toiminnassa mukana, kertoo rehtori Vesa Karjalainen.

Karjalainen kertoo myös, että koulussa on seurattu, miten innokkaasti Välkkäri-ohjaajat tehtävänsä hoitavat. Hänen mielestään Välkkäri-ohjaajan pesti on tärkeä myös siksi, että se opettaa vastuun ottamista vanhemmille oppilaille.

Myrskylässä toiminta laajenee syksyllä

Myrskylässä Välkkäri-toimintaa aiotaan ensi syksynä laajentaa ottamalla entistä enemmän sisätiloja välituntiliikunnan käyttöön. Esimerkiksi käytävätiloissa voidaan harrastaa jotain vähemmän vauhtia sisältävää toimintaa.

– Uusia ohjaajia on myös koulutettava, koska nykyiset kuutoset lähtevät yläasteelle, muistuttaa Karjalainen.

Vauhdikakaan Välkkäri-liikunta ei välttämättä vie "mehuja" koululaisista, vaikka niin voisikin luulla.

– Se, että saa puoli tuntia päivässä mennä täysillä joko pihassa tai liikuntasalissa keskellä päivää ja purkaa energiaa, niin ehkä se korkeintaan rauhoittaa loppupäivän tuntien ajaksi, sanoo rehtori Vesa Karjalainen.

Ja pitäisihän se aikuisenkin tajuta, kun muistaa, että pulpetin ääressä kirjoittaessa ei jalkoja juuri tarvita:

– Koska jaloillahan pitää juosta, valottaa asiaa Sera Gasiorska. Luokassa pitää tehdä käsillä enemmän, ni ei siinä niin pahasti väsy.