1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aurajoki

Jokisatama rantautuu Aurajokivarteen

Perjantaina alkava Jokisatama-tapahtuma tuo elämää Aurajokisuulle Forum Marinumista Martinsiltaan asti. Jokisatamaa voikin kutsua leikillisesti Turun uudeksi kaupunginosaksi.

Purjelaiva Shtandart Kuva: YLE Seppo Luotohaara

Viikonlopun kestävä tapahtuma tarjoaa kaupunkilaisille ja matkailijoille merihenkisiä elämyksiä musiikkiesityksistä museonäyttelyihin ja kiertoajeluihin.

- Jokisatama-tapahtuma tähtää siihen, että saataisin heti aikaisin alkukesästä kaupunki vilkkaaksi ja eläväksi - vähän kuin olohuoneeksi, sanoo tapahtumakoordinaattori Kimmo Hyyppä.

Tapahtuman kruunaavat purjealus Shtandartin vierailu, Turun puhallinmusiikkijuhlat ja Forum Marinumin näyttelyjen avaus. Shtandart saapuu Aurajokeen perjantaina ja on yleisön nähtävillä viikonlopun ajan.

Vuonna 1999 vesille laskettu Shtandart on täysikokoinen kopio tsaari Pietari Suuren vuonna 1703 suunnittelemasta ja rakentamasta fregatista.

Forum Marinumin piha-alueella on perunaruokateltta, jossa ruokakulttuuriyhdistys Kaffeli ja Turun Keittiömestarit tarjoavat erilaisia peruna-annoksia vanhan satokauden perunoista.

Turun Satamassa voi sunnuntaina tutustua opastetulla kiertoajelulla nykyaikaisen sataman toimintaan. Tapahtumat Jokisatamassa jatkuvat myös kesäkuun ensimmäisellä viikolla.

Tapahtuman järjestävät Turun kaupunki, Turun Satama, Forum Marinum ja alueen yrittäjät. Pitkin kevättä valmistellusta tapahtumasta on tarkoitus tehdä perinne.

- Tästä pyritään tekemään vuotuinen kesänavaus Turkuun, mihin kuuluu etupäässä maksutonta, kaiken kansan oman valinnan mukaan tapahtuvaa liikehdintää täällä jokirannassa, Hyyppä kertoo.