1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israelin iskussa kuoli jopa 20, Israel puolustelee tekoaan

Iltapäivällä tarkentuneiden tietojen mukaan 15, mutta jopa 20 kuoli ja kymmeniä haavoittui Israelin joukkojen iskussa maanantaina aamuyöllä Gazaan pyrkinyttä avustuslaivasaattuetta vastaan. Armeijan mukaan yhteenotoissa haavoittui myös viisi israelilaissotilasta. Suuri osa avustussaattuen uhreista on turkkilaisia.

Israelin merivoimien iskujoukot palasivat Ashdodin satamaan maanantaina. Kuva: Oliver Weiken / EPA

Israelin laivasto tulitti ainakin yhtä saattueen kuudesta aluksesta ennen kuin israelilaisjoukkoja tunkeutui alukselle helikopterista ja pikaveneistä. Israel pysäytti saattueen kansainvälisellä merialueella 130 kilometrin päässä Gazan rannikosta.

Israelin puolustusministeri Ehud Barak sanoi maanantaina iltapäivällä, että vastuu tapahtuneesta on yksin avustussaattueen järjestäjillä ja osanottajilla. Barakin mukaan Israel ilmoitti ajoissa laivasaattueelle, että sen on suunnattava Ashdodin satamaan, josta avustustarvikkeet toimitetaan Gazaan.

Barak sanoo, että Gazassa ei ole humananitaarista kriisiä tai nälänhätää.

- Alueen ongelma on, että sitä johtaa terroristijärjestö Hamas. Tämän vuoksi Israelilla on oikeus puolustaa omaa aluettaan.

Israelilainen Haaretz-lehti kertoo sotilaiden tunkeutuneen ainakin avustussaattueen suurimmalle alukselle, turkkilaiselle Mavi Marmaralle.

Israelin kommandojen iskun kohteena ollut alus, Mavi Marmara, saapui alkuillasta Ashdodin satamaan. Israelin merivoimien alukset saattoivat laivan satamaan, kertoi Jerusalem Post -lehti nettisivuillaan.

Israelin armeijan alukset saattavat avustuslaivoja Ashdodin satamaan, joka on suljettu ulkopuolisilta. Osa rahtia kuljettaneista aluksista saattaa jo olla perillä. Israel sanoo majoittavansa aktivistit Ashdodiin pystytetylle pidätysleirille, minkä jälkeen heidät karkotetaan maasta.

Avustussaattueen aikomuksena oli murtaa Israelin merisaarto ja toimittaa avustuskuorma Gazaan. Saattue lähti matkaan Kyprokselta. Kuudessa laivassa on yhteensä 700 matkustajaa, joukossa on eurooppalaisia poliitikkoja ja kulttuurivaikuttajia. Yksi heistä on ruotsalainen kirjailija Henning Mankel.

Israel ja Egypti sulkivat rajat Gazaan kolme vuotta sitten, kun Hamas nousi siellä valtaan. Siitä lähtien alueelle on päästetty avustuksia rajoitetusti.